Flag

Wytrawna tarta z brokułami, szynką i mozarellą

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Smaczna tarta bezglutenowa w wersji na słono
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmąki ryżowej
50 gmąki gryczanej
50 gmąki jaglanej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
70 gmasła
1 szt.jajka
1 łyżkawody zimnej
1 szczyptasoli
Farsz
1 szt.cebuli
0,5 szt.brokułów świeżych
1 opak.sera mozarella (8 małych kulek)
2 szt.jajek
50 mlśmietany 18% tł.
1 szczyptatymianku
1 szczyptagałki muszkatołowej
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
80 gszynki dojrzewającej w plastrach

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez pół godziny. Formę do tarty, z wyjmowanym dnem o wym. 35 x 11 cm wysmaruj masłem, wysyp mąką ryżową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Schłodzone ciasto podsyp mąką ryżową i rozwałkuj na 5 mm. Przełóż do formy i wylep dokładnie. Dno tarty przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut. Po tym czasie usuń papier z fasolą i dopiecz przez następne 8-10 minut. Nie wyłączaj piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 22 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Farsz

Cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na oliwie do miękkości, odstaw. Brokuł podziel na małe różyczki. Kulki mozzarelli podziel na pół. Do miski wybij jajka, dodaj śmietanę, tymianek, gałkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż cebulę, brokuły, zalej masą jajeczną. Plastry szynki poukładaj między różyczkami brokuła. Na wierzch ułóż mozzarellę.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C