PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wiosenne cake pops

Małe lizaki na patyku dla dużych i małych łasuchów

ok. 12 - 15 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wiosenne cake pops

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
100 ml mleka

Masa:

125 g serka mascarpone
80 g czekolady białej
50 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

3

Przygotowanie cake pops

Wystudzoną babkę pokrusz i wymieszaj z mascarpone. Czekoladę i śmietankę umieść w misce i rozpuść nad parą wodną, często mieszając. Dodaj do ciasta i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez ok. 20 minut.

Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, nabijaj je na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw jeszcze na ok. 20 minut do zamrażarki do ponownego schłodzenia.

4

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kapieli wodnej, a następnie oblej nią cake pops. Zanim polewa zastygnie udekoruj kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wiosenne cake pops

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1503 kJ
359 kcal
1691 kJ
404 kcal
Tłuszcz 22.00 g 24.72 g
Węglowodany 36.06 g 40.52 g
Białko 4.32 g 4.86 g