Flag

Wiosenne cake pops

ok. 12 - 15 sztuk
Łatwy
40 min
Małe lizaki na patyku dla dużych i małych łasuchów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
Masa
125 gserka mascarpone
80 gczekolady białej
50 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Przygotowanie cake pops

Wystudzoną babkę pokrusz i wymieszaj z mascarpone. Czekoladę i śmietankę umieść w misce i rozpuść nad parą wodną, często mieszając. Dodaj do ciasta i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez ok. 20 minut.


Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, nabijaj je na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw jeszcze na ok. 20 minut do zamrażarki do ponownego schłodzenia.

4

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kapieli wodnej, a następnie oblej nią cake pops. Zanim polewa zastygnie udekoruj kwiatkami.