PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

o 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

Ciasto:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
130 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
50 g płatków migdałowych

Warstwa owocowa:

2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1000 ml wody (wrzącej)
500 g winogron

Krem jogurtowy:

150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml mleka
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno blachy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaj do masy przesianą z proszkiem mąkę i miksuj do połączenia się składników. Na spodzie formy rozsmaruj cienką warstwę ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 18 - 20 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z blachy.

3

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Blachę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Wyłóż papierem do pieczenia, tak by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środkowego).

4

Pieczenie bezy

Beza wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.

5

Warstwa owocowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka przestygnie wstaw ją do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji. Dodaj umyte winogrona. Spód ciasta przełóż do blaszki. Tężejącą galaretkę z winogronami wyłóż na ciasto, odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

6

Krem jogurtowy

Do wysokiego naczynia dodaj jogurt i mleko, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebki. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksuj na najwyższych obrotach 3 min. Gotowy krem wyłóż na owocową warstwę, a następnie przykryj upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 649kJ
155kcal
670kJ
160kcal
Tłuszcz 5.60g 5.77g
Węglowodany 22.96g 23.67g
Białko 3.21g 3.30g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej