PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

ok. 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

Ciasto:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
130 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
50 g płatków migdałowych

Warstwa owocowa:

2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1000 ml wody (wrzącej)
500 g winogron

Krem jogurtowy:

150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml mleka
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno blachy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaj do masy przesianą z proszkiem mąkę i miksuj do połączenia się składników. Na spodzie formy rozsmaruj cienką warstwę ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z blachy.

3

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Blachę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Wyłóż papierem do pieczenia, tak by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środkowego).

4

Pieczenie bezy

Beza wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.

5

Warstwa owocowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka przestygnie wstaw ją do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji. Dodaj umyte winogrona. Spód ciasta przełóż do blaszki. Tężejącą galaretkę z winogronami wyłóż na ciasto, odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

6

Krem jogurtowy

Do wysokiego naczynia dodaj jogurt i mleko, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebki. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksuj na najwyższych obrotach 3 min. Gotowy krem wyłóż na owocową warstwę, a następnie przykryj upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 649 kJ
155 kcal
670 kJ
160 kcal
Tłuszcz 5.60 g 5.77 g
Węglowodany 22.96 g 23.67 g
Białko 3.21 g 3.30 g