Flag

Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Winogronowa chmurka urozmaici każde przyjęcie
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto najlepiej kroi się i smakuje, gdy odstawimy je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła (miękkiego)
100 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.żółtek
130 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Beza
3 szt.białka
150 gcukru
50 gpłatków migdałowych
Warstwa owocowa
2 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1000 mlwody (wrzącej)
500 gwinogron
Krem jogurtowy
800 gjogurtu naturalnego 2% tł.
30 gcukru pudru
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno blachy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaj do masy przesianą z proszkiem mąkę i miksuj do połączenia się składników. Na spodzie formy rozsmaruj cienką warstwę ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z blachy.

3

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Blachę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Wyłóż papierem do pieczenia, tak by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środkowego).

4

Pieczenie bezy

Beza wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.

5

Warstwa owocowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka przestygnie wstaw ją do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji. Dodaj umyte winogrona. Spód ciasta przełóż do blaszki. Tężejącą galaretkę z winogronami wyłóż na ciasto, odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

6

Krem jogurtowy

Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy jogurtowej.
Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy jogurtowej, cały czas miksując.
Przełóż na schłodzoną warstwę z galaretką. Ciasto przykryj blatem bezowym i odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Ciasto najlepiej kroi się i smakuje, gdy odstawimy je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
    Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.