PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

Kruche babeczki z kremem budyniowym

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

Ciasto kruche:

250 g mąki
150 g masła
70 g cukru pudru
2 szt. żółtek

Krem waniliowy:

700 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
80 g cukru
200 g masła o temp. pokojowej

Do dekoracji:

1 opak. Konfetti Dr. Oetkera
1 opak. cukierków "jajek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj foremkę do babeczek. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieć na jednolitą masę. Owiń je folią i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Odłóż ¼ ciasta z którego wykonasz „rączki” do koszyczka. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj kółka nieco większe niż średnica foremek. Wylep nim dokładnie każdą foremkę. Foremki włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Z części ciasta ulep 24 cienkie wałeczki. Przeplataj ze sobą po dwa wałeczki i delikatnie zagnij na kształt „rączki” do koszyczka.

2

Pieczenie

„Rączki” ułóż na przygotowanej wcześniej blasze i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Pieczenie

Zmrożone foremki wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Upieczone tartaletki i „rączki” pozostaw do całkowitego wystudzenia.

4

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywcza, tak aby stykała się ona z budyniem. Pozostaw do wystudzenia.

Masło o temp. pokojowej utrzyj za pomocą miksera na puch, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

5

Dekorowanie

Babeczki udekoruj posypką oraz cukrowymi jajeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2031kJ
485kcal
1336kJ
319kcal
Tłuszcz 27.53g 18.11g
Węglowodany 55.32g 36.39g
Białko 5.04g 3.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt