PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

Kruche babeczki z kremem budyniowym

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

Ciasto kruche:

250 g mąki
150 g masła
70 g cukru pudru
2 szt. żółtek

Krem waniliowy:

700 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
80 g cukru
200 g masła o temp. pokojowej

Do dekoracji:

1 opak. Konfetti Dr. Oetkera
1 opak. cukierków "jajek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj foremkę do babeczek. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieć na jednolitą masę. Owiń je folią i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Odłóż ¼ ciasta z którego wykonasz „rączki” do koszyczka. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj kółka nieco większe niż średnica foremek. Wylep nim dokładnie każdą foremkę. Foremki włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Z części ciasta ulep 24 cienkie wałeczki. Przeplataj ze sobą po dwa wałeczki i delikatnie zagnij na kształt „rączki” do koszyczka.

2

Pieczenie

„Rączki” ułóż na przygotowanej wcześniej blasze i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Pieczenie

Zmrożone foremki wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Upieczone tartaletki i „rączki” pozostaw do całkowitego wystudzenia.

4

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywcza, tak aby stykała się ona z budyniem. Pozostaw do wystudzenia.

Masło o temp. pokojowej utrzyj za pomocą miksera na puch, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

5

Dekorowanie

Babeczki udekoruj posypką oraz cukrowymi jajeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2031kJ
485kcal
1336kJ
319kcal
Tłuszcz 27.53g 18.11g
Węglowodany 55.32g 36.39g
Białko 5.04g 3.31g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!