PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wianuszek z truskawkami

Klasyczny biszkopt przełożony galaretką z kawałkami truskawek w formie z kominkiem

16 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wianuszek z truskawkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

100 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Galaretka:

800 ml wody (gorącej)
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 g truskawek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

400 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę z kominkiem o śr. 28 cm wysmaruj masłem 
i wysyp bułką tartą (tylko dno i komin, brzegi pozostaw czyste). Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Gotową masę przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Galaretka i poncz

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby nieco się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji. W międzyczasie umyj, odszypułkuj truskawki i pokrój je na kawałki. Gdy galaretka już lekko stężeje, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Dodatkowo w oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część ułóż na spodzie formy i nasącz ponczem. Na niej rozłóż równomiernie galaretkę z truskawkami. Nasącz drugi biszkoptowy krążek i przykryj nim całość, dociśnij. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia  na całą noc. Gdy galaretka stężeje, nożem oddziel ciasto od brzegów komina, zdejmij obręcz. Przyłóż paterę i odwróć tak, aby ciasto ułożyło się na paterze.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem, całość zmiksuj na najwyższych obrotach na sztywną, puszystą masę. Bitą śmietaną posmaruj cały wianuszek, a na górze dookoła ułóż plasterki truskawek. Wstaw na ok. 1 h do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wianuszek z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1147 kJ
274 kcal
569 kJ
136 kcal
Tłuszcz 13.20 g 6.57 g
Węglowodany 38.58 g 19.20 g
Białko 8.40 g 4.18 g