PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wianuszek z truskawkami

Klasyczny biszkopt przełożony galaretką z kawałkami truskawek w formie z kominkiem

16 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wianuszek z truskawkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

100 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Galaretka:

800 ml wody (gorącej)
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 g truskawek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

400 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę z kominkiem o śr. 28 cm wysmaruj masłem 
i wysyp bułką tartą (tylko dno i komin, brzegi pozostaw czyste). Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Gotową masę przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

3

Galaretka i poncz

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby nieco się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji. W międzyczasie umyj, odszypułkuj truskawki i pokrój je na kawałki. Gdy galaretka już lekko stężeje, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Dodatkowo w oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część ułóż na spodzie formy i nasącz ponczem. Na niej rozłóż równomiernie galaretkę z truskawkami. Nasącz drugi biszkoptowy krążek i przykryj nim całość, dociśnij. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia  na całą noc. Gdy galaretka stężeje, nożem oddziel ciasto od brzegów komina, zdejmij obręcz. Przyłóż paterę i odwróć tak, aby ciasto ułożyło się na paterze.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem, całość zmiksuj na najwyższych obrotach na sztywną, puszystą masę. Bitą śmietaną posmaruj cały wianuszek, a na górze dookoła ułóż plasterki truskawek. Wstaw na ok. 1 h do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wianuszek z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1147kJ
274kcal
569kJ
136kcal
Tłuszcz 13.20g 6.57g
Węglowodany 38.58g 19.20g
Białko 8.40g 4.18g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej