Wianuszek z truskawkami

Klasyczny biszkopt przełożony galaretką z kawałkami truskawek w formie z kominkiem

16 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wianuszek z truskawkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

100 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Galaretka:

800 ml wody (gorącej)
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 g truskawek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

400 g truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę z kominkiem o śr. 28 cm wysmaruj masłem 
i wysyp bułką tartą (tylko dno i komin, brzegi pozostaw czyste). Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Gotową masę przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Galaretka i poncz

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby nieco się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji. W międzyczasie umyj, odszypułkuj truskawki i pokrój je na kawałki. Gdy galaretka już lekko stężeje, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Dodatkowo w oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część ułóż na spodzie formy i nasącz ponczem. Na niej rozłóż równomiernie galaretkę z truskawkami. Nasącz drugi biszkoptowy krążek i przykryj nim całość, dociśnij. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia  na całą noc. Gdy galaretka stężeje, nożem oddziel ciasto od brzegów komina, zdejmij obręcz. Przyłóż paterę i odwróć tak, aby ciasto ułożyło się na paterze.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem, całość zmiksuj na najwyższych obrotach na sztywną, puszystą masę. Bitą śmietaną posmaruj cały wianuszek, a na górze dookoła ułóż plasterki truskawek. Wstaw na ok. 1 h do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wianuszek z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1147 kJ
274 kcal
569 kJ
136 kcal
Tłuszcz 13.20 g 6.57 g
Węglowodany 38.58 g 19.20 g
Białko 8.40 g 4.18 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.