PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy placek serowy z jabłkami

Pyszne ciasto z waniliową masą serową, posypane jabłkami i migdałami w karmelu. Jak z najlepszej kawiarni! Przepis idealny na każdą okazję.

24 porcji

średni 140 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

Spód:

100 g masła (zimnego)
100 g cukru
1 szt. jajek
150 g mąki

Migdały w karmelu:

50 g cukru
30 ml wody
100 g płatków migdałowych

Masa serowa:

4 szt. jabłek
0,5 szt. cytryny
4 szt. jajek
120 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj cukier, jajko oraz mąkę. Szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód formy. Odstaw formę z ciastem do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Migdały w karmelu

Przygotuj 1 arkusz papieru do pieczenia. Na małą patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Palnik ustaw na średnią moc i podgrzewaj, aż karmel nabierze jasnobrązowej konsystencji. Następnie dodaj płatki migdałów i szybko wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Wystudzone migdały w karmelu posiekaj na mniejsze kawałki.

4

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasiennie. Jabłka pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią do puszystej konsystencji. Partiami dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na koniec cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż na wystudzony spód. Następnie delikatnie posyp górę pokrojonymi jabłkami i migdałami w karmelu.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 980kJ
234kcal
846kJ
202kcal
Tłuszcz 10.81g 9.32g
Węglowodany 22.74g 19.60g
Białko 11.82g 10.19g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt