Waniliowy placek serowy z jabłkami

Pyszne ciasto z waniliową masą serową, posypane jabłkami i migdałami w karmelu. Jak z najlepszej kawiarni! Przepis idealny na każdą okazję.

24 porcji

średni 140 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

Spód:

100 g masła (zimnego)
100 g cukru
1 szt. jajka
150 g mąki

Migdały w karmelu:

50 g cukru
30 ml wody
100 g płatków migdałowych

Masa serowa:

4 szt. jabłek
0,5 szt. cytryny
4 szt. jajek
120 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła (rozpuszczonego)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj cukier, jajko oraz mąkę. Szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód formy. Odstaw formę z ciastem do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Migdały w karmelu

Przygotuj 1 arkusz papieru do pieczenia. Na małą patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Palnik ustaw na średnią moc i podgrzewaj, aż karmel nabierze jasnobrązowej konsystencji. Następnie dodaj płatki migdałów i szybko wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Wystudzone migdały w karmelu posiekaj na mniejsze kawałki.

4

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasiennie. Jabłka pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią do puszystej konsystencji. Partiami dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na koniec cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż na wystudzony spód. Następnie delikatnie posyp górę pokrojonymi jabłkami i migdałami w karmelu.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 980 kJ
234 kcal
846 kJ
202 kcal
Tłuszcz 10.81 g 9.32 g
Węglowodany 22.74 g 19.60 g
Białko 11.82 g 10.19 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne