PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy placek serowy z jabłkami

Pyszne ciasto z waniliową masą serową, posypane jabłkami i migdałami w karmelu. Jak z najlepszej kawiarni! Przepis idealny na każdą okazję.

24 porcji

średni 140 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

Spód:

100 g masła (zimnego)
100 g cukru
1 szt. jajek
150 g mąki

Migdały w karmelu:

50 g cukru
30 ml wody
100 g płatków migdałowych

Masa serowa:

4 szt. jabłek
0,5 szt. cytryny
4 szt. jajek
120 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj cukier, jajko oraz mąkę. Szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód formy. Odstaw formę z ciastem do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Migdały w karmelu

Przygotuj 1 arkusz papieru do pieczenia. Na małą patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Palnik ustaw na średnią moc i podgrzewaj, aż karmel nabierze jasnobrązowej konsystencji. Następnie dodaj płatki migdałów i szybko wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Wystudzone migdały w karmelu posiekaj na mniejsze kawałki.

4

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasiennie. Jabłka pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią do puszystej konsystencji. Partiami dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na koniec cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż na wystudzony spód. Następnie delikatnie posyp górę pokrojonymi jabłkami i migdałami w karmelu.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy placek serowy z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 980kJ
234kcal
846kJ
202kcal
Tłuszcz 10.81g 9.32g
Węglowodany 22.74g 19.60g
Białko 11.82g 10.19g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej