do przepisu Waniliowy krem bawarski z musem porzeczkowym
150 ml | wody (ciepłej) |
0,5 szt. | cytryny (wyciśnięty sok) |
1 łyżeczka | cukru |
150 g | biszkoptów (podłużnych) |
5 szt. | żółtek |
110 g | cukru |
150 ml | mleka |
2 łyżeczki | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera |
3 łyżeczki | Żelatyny 50 g Dr. Oetkera |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
500 g | porzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych) |
0,25 szkl. | wody |
0,5 szt. | cytryny (wyciśnięty sok) |
2 - 3 łyżki | cukru |
2 łyżeczki | Żelatyny 50 g Dr. Oetkera |
Przygotuj tortownicę o śr. 24 cm. Wodę wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i cukrem, zanurzaj na krótko biszkopty i układaj je w tortownicy, aby zapełniły całą powierzchnię.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Mleko zagotuj razem z pastą waniliową. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy mleko się zagotuje wlej jego część do utartych z cukrem żółtek, wymieszaj, a następnie przelej wszystko do pozostałego mleka. Masę na krem bawarski przełóż do miski. Całość podgrzewaj nad parą wodną na średniej mocy palnika stale mieszając. W tym samym czasie żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy krem zrobi się gęsty zdejmij go z nad pary, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przykryj masę folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia.
Gdy krem będzie już dobrze wystudzony ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.
Porzeczki przebierz i umyj, odszypułkuj. Umieść je w rondlu razem z wodą, cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewaj, aż porzeczki zmiękną, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj je dokładnie przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę dodaj do jeszcze gorącego musu z porzeczek i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wystudzony mus wylej równomiernie na stężały krem bawarski, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1164
kJ
278 kcal |
716
kJ
171 kcal |
Tłuszcz | 15.98 g | 9.86 g |
Węglowodany | 31.09 g | 19.19 g |
Białko | 6.09 g | 3.76 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.