PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

Idealna przekąska na piknik czy do pracy. Chrupiące rożki wypełnione budyniem przygotowanym na bazie prawdziwej laski wanilii i żółtek. Zasmakują każdemu!

6 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

Budyń:

250 ml mleka
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
3 szt. żółtek
50 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki

Ciasto:

1 szt. jajek
1 opak. ciasta francuskiego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i włóż razem z laską do mleka. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń laskę wanilii. Żółtka i cukier utrzyj na jasną masę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą - tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.

2

Formowanie ciastek

Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Jajko roztrzep z odrobiną wody. Płat ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów. Dwa brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Na każdy wyłóż porcję wystudzonego budyniu. Zlep ze sobą brzegi ciasta tak, aby utworzyć rożek i dociśnij je widelcem na całej długości. Natnij lekko wierzch każdego rożka, a następnie posmaruj jajkiem.

3

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  220 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

Po upieczeniu wystudź.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1264kJ
302kcal
1022kJ
244kcal
Tłuszcz 16.43g 13.25g
Węglowodany 29.90g 24.12g
Białko 6.89g 5.55g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej