PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

Idealna przekąska na piknik czy do pracy. Chrupiące rożki wypełnione budyniem przygotowanym na bazie prawdziwej laski wanilii i żółtek. Zasmakują każdemu!

6 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

Budyń:

250 ml mleka
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
3 szt. żółtek
50 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki

Ciasto:

1 szt. jajek
1 opak. ciasta francuskiego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i włóż razem z laską do mleka. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń laskę wanilii. Żółtka i cukier utrzyj na jasną masę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą - tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.

2

Formowanie ciastek

Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Jajko roztrzep z odrobiną wody. Płat ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów. Dwa brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Na każdy wyłóż porcję wystudzonego budyniu. Zlep ze sobą brzegi ciasta tak, aby utworzyć rożek i dociśnij je widelcem na całej długości. Natnij lekko wierzch każdego rożka, a następnie posmaruj jajkiem.

3

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Po upieczeniu wystudź.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1264 kJ
302 kcal
1022 kJ
244 kcal
Tłuszcz 16.43 g 13.25 g
Węglowodany 29.90 g 24.12 g
Białko 6.89 g 5.55 g