Flag

Waniliowe rożki

40 sztuk
Średni
40 min
Kruche ciastka w kształcie rożków z migdałami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
0,5 płaskiej łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
125 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.żółtek
200 gmasła (miękkiego)
125 gmigdałów (obranych i zmielonych)
Do dekoracji
50 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, masło i migdały. Wszystkie składniki zagnieć do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.

2

Formowanie

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Z ciasta zrób wałeczki o grubości ołówka, a następnie pokrój je na 5-6 centymetrowe kawałki. Końcówki wałeczków zroluj i zawijaj w kształt podkówek.

3

Pieczenie

Ciastka ułóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia się ciastek.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Dekorowanie

Upieczone rożki oprósz cukrem pudrem.