PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe ciasto na maślance z kruszonką i owocami leśnymi

Waniliowe ciasto na maślance z kruszonką i owocami leśnymi

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe ciasto na maślance z kruszonką i owocami leśnymi

Ciasto:

300 ml maślanki (w temp. pokojowej)
150 ml oleju
4 szt. jajek
500 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Obłożenie:

300 g jagód lub owoców leśnych
1 łyżka mąki

Kruszonka:

150 g mąki
150 g cukru
100 g masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Do miski przelej maślankę, wymieszaj ją dokładnie z olejem i jajkami.
Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i cukrami. Do mokrych składników przesyp suche i wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowane ciasto przełóż do blaszki.
Owoce wymieszaj w misce z mąką i przełóż na wierzch ciasta.

2

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
Posyp nią przygotowane ciasto.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe ciasto na maślance z kruszonką i owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
1264 kJ
302 kcal
Tłuszcz 11.38 g 12.79 g
Węglowodany 37.68 g 42.34 g
Białko 4.70 g 5.28 g