PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowa tarta z orzechami pekan

Waniliowa tarta z orzechami pekan

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowa tarta z orzechami pekan

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
50 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek
2 łyżki wody

Krem waniliowy:

250 g serka typu Philadelphia
1 szt. jajek
50 g cukru
100 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g orzechów pekan
1 łyżka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z brązowym cukrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przytnij brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem waniliowy

Wszystkie składniki na krem zmiksuj mikserem i wyłóż na podpieczony spód.

4

Dekorowanie

Orzechy podpraż z cukrem na suchej patelni. Na wierzchu tarty umieść orzechy.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 30 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowa tarta z orzechami pekan

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1093 kJ
261 kcal
1520 kJ
363 kcal
Tłuszcz 17.61 g 24.45 g
Węglowodany 20.94 g 29.09 g
Białko 4.51 g 6.26 g