PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

Ciasto przekładane budyniem, truskawkami i przezroczystą galaretką

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

Składniki:

300 g herbatników
150 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 g truskawek (świeżych)
400 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżek cukru
200 g masła (miękkiego)
1 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
500 ml wody (wrzącej)
250 g truskawek (świeżych)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 150 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki zblenduj na gładką masę, dolej wystudzoną galaretkę i ponownie zblenduj, dzięki czemu galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

Z porcji mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszysty krem i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj wystudzony budyń. Krem budyniowy wyłóż równomiernie na herbatniki i przykryj drugą warstwą ciasteczek.

Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek.

Galaretkę krystaliczną rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmiatan-fixem. Ubitą śmietankę wyłóż na wierzch ciasta.

Umyte truskawki przekrój na pół i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka będzie już gęsta, ale jeszcze lejąca, poukładaj truskawki na śmietance i polej je galaretką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302 kJ
311 kcal
762 kJ
182 kcal
Tłuszcz 19.23 g 11.25 g
Węglowodany 34.32 g 20.07 g
Białko 6.87 g 4.02 g