PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

Ciasto przekładane budyniem, truskawkami i przezroczystą galaretką

o 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

Składniki:

300 g herbatników
150 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 g truskawek (świeżych)
400 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżek cukru
200 g masła (miękkiego)
1 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
500 ml wody (wrzącej)
250 g truskawek (świeżych)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 150 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki zblenduj na gładką masę, dolej wystudzoną galaretkę i ponownie zblenduj, dzięki czemu galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

Z porcji mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszysty krem i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj wystudzony budyń. Krem budyniowy wyłóż równomiernie na herbatniki i przykryj drugą warstwą ciasteczek.

Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek.

Galaretkę krystaliczną rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmiatan-fixem. Ubitą śmietankę wyłóż na wierzch ciasta.

Umyte truskawki przekrój na pół i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka będzie już gęsta, ale jeszcze lejąca, poukładaj truskawki na śmietance i polej je galaretką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
762kJ
182kcal
Tłuszcz 19.23g 11.25g
Węglowodany 34.32g 20.07g
Białko 6.87g 4.02g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!