Flag

Tort z masą cukrową i margaretkami

ok. 12 porcji
Trudny
60 min
Subtelny, różowy tort dla małej księżniczki pokryty masą cukrową i udekorowany perełkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
125 mlwody przegotowanej
0,5 szt.soku z cytryny
2 łyżkicukru pudru
Krem śmietankowy
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Krem maślany
200 gmasła (miękkiego)
170 gcukru pudru
2 łyżkimleka
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
3 łyżkimąki ziemniaczanej
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.


Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.

3

Krem śmietankowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Masło utrzyj na lekki puch i dodaj do ubitego wcześniej kremu i całość miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.


Biszkopt przekrój na 3 warstwy. Każdą z nich nasącz przygotowanym ponczem i przełóż kremem, pomijając wierzchnia warstwę.

4

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką dokładnie obłóż cały tort i odstaw do lodówki na czas przygotowania obłożenia.


Lukier plastyczny rozgrzej w dłoniach zagniatając go przez kilka minut, by połączył się w jedną kulę. Na blacie podsypanym mączką ziemniaczaną rozwałkuj placek o średnicy większej niż objętość tortu. Placek ostrożnie nawiń na wałek i uważnie rozwiń na torcie, tak, aby lukier pokrył tort w nadmiarze. Przy pomocy packi cukierniczej wygładź tort, równomiernie, zaczynając od wierzchu. Nadmiar lukru zetnij radełkiem równo przy krawędzi tortu.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe, wierzch udekoruj kwiatkami.