Tort z masą cukrową i margaretkami

Subtelny, różowy tort dla małej księżniczki pokryty masą cukrową i udekorowany perełkami

ok. 12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z masą cukrową i margaretkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

125 ml wody przegotowanej
0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowy:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
170 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.

3

Krem śmietankowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Masło utrzyj na lekki puch i dodaj do ubitego wcześniej kremu i całość miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.

Biszkopt przekrój na 3 warstwy. Każdą z nich nasącz przygotowanym ponczem i przełóż kremem, pomijając wierzchnia warstwę.

4

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką dokładnie obłóż cały tort i odstaw do lodówki na czas przygotowania obłożenia.

Lukier plastyczny rozgrzej w dłoniach zagniatając go przez kilka minut, by połączył się w jedną kulę. Na blacie podsypanym mączką ziemniaczaną rozwałkuj placek o średnicy większej niż objętość tortu. Placek ostrożnie nawiń na wałek i uważnie rozwiń na torcie, tak, aby lukier pokrył tort w nadmiarze. Przy pomocy packi cukierniczej wygładź tort, równomiernie, zaczynając od wierzchu. Nadmiar lukru zetnij radełkiem równo przy krawędzi tortu.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe, wierzch udekoruj kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z masą cukrową i margaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2767 kJ
661 kcal
1419 kJ
339 kcal
Tłuszcz 27.43 g 14.07 g
Węglowodany 98.10 g 50.31 g
Białko 5.61 g 2.88 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne