PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z masą cukrową i margaretkami

Subtelny, różowy tort dla małej księżniczki pokryty masą cukrową i udekorowany perełkami

o 12 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z masą cukrową i margaretkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

125 ml wody przegotowanej
0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowy:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
170 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.

3

Krem śmietankowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Masło utrzyj na lekki puch i dodaj do ubitego wcześniej kremu i całość miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.

Biszkopt przekrój na 3 warstwy. Każdą z nich nasącz przygotowanym ponczem i przełóż kremem, pomijając wierzchnia warstwę.

4

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką dokładnie obłóż cały tort i odstaw do lodówki na czas przygotowania obłożenia.

Lukier plastyczny rozgrzej w dłoniach zagniatając go przez kilka minut, by połączył się w jedną kulę. Na blacie podsypanym mączką ziemniaczaną rozwałkuj placek o średnicy większej niż objętość tortu. Placek ostrożnie nawiń na wałek i uważnie rozwiń na torcie, tak, aby lukier pokrył tort w nadmiarze. Przy pomocy packi cukierniczej wygładź tort, równomiernie, zaczynając od wierzchu. Nadmiar lukru zetnij radełkiem równo przy krawędzi tortu.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe, wierzch udekoruj kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z masą cukrową i margaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2767kJ
661kcal
1419kJ
339kcal
Tłuszcz 27.43g 14.07g
Węglowodany 98.10g 50.31g
Białko 5.61g 2.88g