PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z galaretką i masą śmietanową

Pyszny, śmietankowy tort z galaretką i owocami

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z galaretką i masą śmietanową

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Przełożenie tortu:

2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
800 ml wody

Poncz:

0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

50 g porzeczek czerwonych
50 g jeżyn
50 g borówek amerykańskich
50 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp zawartość opakowania biszkoptu, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut, do uzyskania puszystej masy.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

Piecz na złoty kolor, wystudź i przekrój w poprzek na pół. Jeśli wierzch się zrobi wypukły, możesz go ściąć na płasko.

3

Przełożenie

Galaretki rozpuść w 800 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia.

Czas chłodzenia: ok. 30 - 45 min.

4

Poncz

Do miseczki przelej wyciśnięty sok z cytryny, wodę i cukier puder. Całość wymieszaj. Ponczem nasącz przekrojony biszkopt.

Tężejącą galaretkę wylej na blat biszkoptu, umieszczony w tortownicy. Przykryj wierzchnim blatem (przed wylaniem galaretki na biszkopt, możesz umieścić na nim owoce). Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Czas chłodzenia: 180 min.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort wyjmij z tortownicy na paterę i posmaruj masą śmietanową boki i wierzch ciasta. Wierzch udekoruj mieszanymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z galaretką i masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1507 kJ
360 kcal
699 kJ
167 kcal
Tłuszcz 14.97 g 6.93 g
Węglowodany 50.56 g 23.41 g
Białko 6.64 g 3.07 g