PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z galaretką i masą śmietanową

Pyszny, śmietankowy tort z galaretką i owocami

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z galaretką i masą śmietanową

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Przełożenie tortu:

2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
800 ml wody

Poncz:

0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

50 g porzeczek czerwonych
50 g jeżyn
50 g borówek amerykańskich
50 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp zawartość opakowania biszkoptu, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut, do uzyskania puszystej masy.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

Piecz na złoty kolor, wystudź i przekrój w poprzek na pół. Jeśli wierzch się zrobi wypukły, możesz go ściąć na płasko.

3

Przełożenie

Galaretki rozpuść w 800 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia.

Czas chłodzenia: o 30 - 45 min.

4

Poncz

Do miseczki przelej wyciśnięty sok z cytryny, wodę i cukier puder. Całość wymieszaj. Ponczem nasącz przekrojony biszkopt.

Tężejącą galaretkę wylej na blat biszkoptu, umieszczony w tortownicy. Przykryj wierzchnim blatem (przed wylaniem galaretki na biszkopt, możesz umieścić na nim owoce). Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Czas chłodzenia: 180 min.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort wyjmij z tortownicy na paterę i posmaruj masą śmietanową boki i wierzch ciasta. Wierzch udekoruj mieszanymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z galaretką i masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1507kJ
360kcal
699kJ
167kcal
Tłuszcz 14.97g 6.93g
Węglowodany 50.56g 23.41g
Białko 6.64g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej