do przepisu Tort waniliowy z marakują
120 g | mąki |
40 g | mąki ziemniaczanej |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
5 szt. | jajek |
170 g | cukru |
0,5 łyżeczki | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera |
ok. 4 - 5 szt. | marakui |
250 ml | soku pomarańczowego |
2 łyżki | cukru |
1 łyżeczka | mąki ziemniaczanej |
1 listek | Żelatyny w listkach Dr. Oetkera |
100 ml | wody |
2 łyżeczki | cukru pudru |
0,5 szt. | cytryny (wyciśnięty sok) |
750 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
250 g | serka mascarpone |
ok. 3 - 4 łyżki | cukru pudru |
ok. 2 - 3 łyżeczki | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera |
1 gałązka | mięty |
1 szt. | cytryny (starta skórka) |
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż do jego rozpuszczenia.
Następnie dodaj kolejno żółtka ciągle ubijając oraz pastę waniliową.
Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj rózgą lub na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj.
Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i dnem formy uderz o blat (dzięki temu biszkopt będzie równy i nie powinien opaść). Pozostaw do wystudzenia.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Marakuje przekrój i wydrąż jej zawartość do rondelka. Dodaj sok pomarańczowy, cukier i podgrzewaj do zagotowania.
W międzyczasie wymieszaj skrobie ziemniaczaną z niewielką ilością wody, a potem wmieszaj do gorącego płynu. Podgrzewaj przez chwilę, aż powstanie kisiel, zdejmij z palnika.
Żelatynę namocz przez ok. 5 min w zimnej wodzie, a następnie dodaj do gorącego kisielu z marakui. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na poncz.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem i pastą waniliową na gęsty krem.
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Dolny blat ułóż na paterze, nasącz ponczem, wyłóż połowę porcji nadzienia z marakui zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 1/4 porcji kremu i przykryj drugim blatem.
Postąp tak samo jak z pierwszym blatem, na koniec przykryj całość trzecim blatem biszkoptu i posmaruj dokładnie wierzch i boki pozostałym kremem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj tort miętą i skórką z cytryny.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1746
kJ
417 kcal |
896
kJ
214 kcal |
Tłuszcz | 27.54 g | 14.12 g |
Węglowodany | 36.58 g | 18.76 g |
Białko | 6.69 g | 3.43 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.