PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort waniliowy z marakują

Pyszny tort z nadzieniem z marakui i kremem waniliowym. Idealny na urodzinowe przyjęcia!

ok. 12 - 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort waniliowy z marakują

Biszkopt:

120 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
170 g cukru
0,5 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Nadzienie z marakui:

ok. 4 - 5 szt. marakui
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Krem waniliowy:

750 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
ok. 3 - 4 łyżki cukru pudru
ok. 2 - 3 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 gałązka mięty
1 szt. cytryny (starta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż do jego rozpuszczenia.
Następnie dodaj kolejno żółtka ciągle ubijając oraz pastę waniliową.
Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj rózgą lub na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i dnem formy uderz o blat (dzięki temu biszkopt będzie równy i nie powinien opaść). Pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

3

Nadzienie z marakui

Marakuje przekrój i wydrąż jej zawartość do rondelka. Dodaj sok pomarańczowy, cukier i podgrzewaj do zagotowania.
W międzyczasie wymieszaj skrobie ziemniaczaną z niewielką ilością wody, a  potem wmieszaj do gorącego płynu. Podgrzewaj przez chwilę, aż powstanie kisiel, zdejmij z palnika.
Żelatynę namocz przez ok. 5 min w zimnej wodzie, a następnie dodaj do gorącego kisielu z marakui. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na poncz.

5

Krem waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem i pastą waniliową na gęsty krem.

6

Przełożenie i dekorowanie

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Dolny blat ułóż na paterze, nasącz ponczem, wyłóż połowę porcji nadzienia z marakui zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 1/4 porcji kremu i przykryj drugim blatem.
Postąp tak samo jak z pierwszym blatem, na koniec przykryj całość trzecim blatem biszkoptu i posmaruj dokładnie wierzch i boki pozostałym kremem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj tort miętą i skórką z cytryny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort waniliowy z marakują

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1746 kJ
417 kcal
896 kJ
214 kcal
Tłuszcz 27.54 g 14.12 g
Węglowodany 36.58 g 18.76 g
Białko 6.69 g 3.43 g