Tort waniliowy z marakują

Pyszny tort z nadzieniem z marakui i kremem waniliowym. Idealny na urodzinowe przyjęcia!

ok. 12 - 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort waniliowy z marakują

Biszkopt:

120 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
170 g cukru
0,5 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Nadzienie z marakui:

ok. 4 - 5 szt. marakui
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Krem waniliowy:

750 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
ok. 3 - 4 łyżki cukru pudru
ok. 2 - 3 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 gałązka mięty
1 szt. cytryny (starta skórka)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż do jego rozpuszczenia.
Następnie dodaj kolejno żółtka ciągle ubijając oraz pastę waniliową.
Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj rózgą lub na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i dnem formy uderz o blat (dzięki temu biszkopt będzie równy i nie powinien opaść). Pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

3

Nadzienie z marakui

Marakuje przekrój i wydrąż jej zawartość do rondelka. Dodaj sok pomarańczowy, cukier i podgrzewaj do zagotowania.
W międzyczasie wymieszaj skrobie ziemniaczaną z niewielką ilością wody, a  potem wmieszaj do gorącego płynu. Podgrzewaj przez chwilę, aż powstanie kisiel, zdejmij z palnika.
Żelatynę namocz przez ok. 5 min w zimnej wodzie, a następnie dodaj do gorącego kisielu z marakui. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na poncz.

5

Krem waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem i pastą waniliową na gęsty krem.

6

Przełożenie i dekorowanie

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Dolny blat ułóż na paterze, nasącz ponczem, wyłóż połowę porcji nadzienia z marakui zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 1/4 porcji kremu i przykryj drugim blatem.
Postąp tak samo jak z pierwszym blatem, na koniec przykryj całość trzecim blatem biszkoptu i posmaruj dokładnie wierzch i boki pozostałym kremem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj tort miętą i skórką z cytryny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort waniliowy z marakują

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1746 kJ
417 kcal
896 kJ
214 kcal
Tłuszcz 27.54 g 14.12 g
Węglowodany 36.58 g 18.76 g
Białko 6.69 g 3.43 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.