Tort urodzinowy Wiaderko

Idealny przepis na tort w kształcie wiaderka z dodatkiem kolorowych muszelek.

ok. 10 - 12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

Biszkopt:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Muszelki:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
150 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

4 patyczki do szaszłyków
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 szt. żelków (długi, zielony)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 18 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W dużej misce ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru. Do piany dodaj kolejno 2 żółtka i delikatnie wymieszaj, na koniec przesiej do miski 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszaj rózgą. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia. Tak samo przygotuj 2 następne blaty. Jeżeli mamy 3 takie same towotnice, lub jednorazowe formy do ciasta, możemy jednocześnie upiec 3 blaty.

3

Muszelki

Formę do magdalenek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nałóż ciasto do foremki. Piecz ciastka w 3 turach, z tej porcji ciasta wychodzi ok. 50 magdalenek o wymiarach 4,5 x 3 cm.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.

Gdy magdalenki ostygną udekoruj je kolorowymi lukrami i perełkami.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową o smaku śmietankowym, miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj cała tubkę Barwnika niebieskiego.

5

Dekorowanie

Ułóż na sobie trzy blaty biszkoptu, połącz je długimi patyczkami. Biszkopty przytnij w kształt wiaderka, na jednym końcu szerszy, na drugim węższy. W najszerszym górnym blacie wykonaj nacięcie 1 cm od krawędzi, i wytnij środkową część blatu- powstanie rant wiaderka. Dopiero teraz skrop ponczem blaty ciasta i posmaruj gotową masą. Posmaruj masą również boki i wierzch wiaderka. Skrawki z biszkoptu zmiel w malakserze na piasek. Piasek nasyp do wiaderka i po bokach tortu, w wiaderku i po bokach ułóż muszelki. Z długiego żelka wykonaj rączkę wiaderka, możesz ją zamontować przy pomocy wykałaczek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2793 kJ
667 kcal
1143 kJ
273 kcal
Tłuszcz 26.25 g 10.76 g
Węglowodany 97.58 g 39.99 g
Białko 9.40 g 3.85 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.