PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort urodzinowy Wiaderko

Idealny przepis na tort w kształcie wiaderka z dodatkiem kolorowych muszelek.

o 10 - 12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

Biszkopt:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Muszelki:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
150 ml wody

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 szt. żelków (długi, zielony)
4 szt. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 18 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W dużej misce ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru. Do piany dodaj kolejno 2 żółtka i delikatnie wymieszaj, na koniec przesiej do miski 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszaj rózgą. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia. Tak samo przygotuj 2 następne blaty. Jeżeli mamy 3 takie same towotnice, lub jednorazowe formy do ciasta, możemy jednocześnie upiec 3 blaty.

3

Muszelki

Formę do magdalenek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nałóż ciasto do foremki. Piecz ciastka w 3 turach, z tej porcji ciasta wychodzi ok. 50 magdalenek o wymiarach 4,5 x 3 cm.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 13 - 15 min.

Gdy magdalenki ostygną udekoruj je kolorowymi lukrami i perełkami.

4

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową o smaku śmietankowym, miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj cała tubkę Barwnika niebieskiego.

5

Dekorowanie

Ułóż na sobie trzy blaty biszkoptu, połącz je długimi patyczkami. Biszkopty przytnij w kształt wiaderka, na jednym końcu szerszy, na drugim węższy. W najszerszym górnym blacie wykonaj nacięcie 1 cm od krawędzi, i wytnij środkową część blatu- powstanie rant wiaderka. Dopiero teraz skrop ponczem blaty ciasta i posmaruj gotowym kremem. Posmaruj kremem również boki i wierzch wiaderka. Skrawki z biszkoptu zmiel w malakserze na piasek. Piasek nasyp do wiaderka i po bokach tortu, w wiaderku i po bokach ułóż muszelki. Z długiego żelka wykonaj rączkę wiaderka, możesz ją zamontować przy pomocy wykałaczek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2797kJ
668kcal
1147kJ
274kcal
Tłuszcz 26.21g 10.74g
Węglowodany 97.52g 39.97g
Białko 9.39g 3.85g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej