PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort urodzinowy Wiaderko

Idealny przepis na tort w kształcie wiaderka z dodatkiem kolorowych muszelek.

ok. 10 - 12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

Biszkopt:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Muszelki:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
150 ml wody

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 szt. żelków (długi, zielony)
4 szt. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 18 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W dużej misce ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru. Do piany dodaj kolejno 2 żółtka i delikatnie wymieszaj, na koniec przesiej do miski 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszaj rózgą. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia. Tak samo przygotuj 2 następne blaty. Jeżeli mamy 3 takie same towotnice, lub jednorazowe formy do ciasta, możemy jednocześnie upiec 3 blaty.

3

Muszelki

Formę do magdalenek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nałóż ciasto do foremki. Piecz ciastka w 3 turach, z tej porcji ciasta wychodzi ok. 50 magdalenek o wymiarach 4,5 x 3 cm.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.

Gdy magdalenki ostygną udekoruj je kolorowymi lukrami i perełkami.

4

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową o smaku śmietankowym, miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj cała tubkę Barwnika niebieskiego.

5

Dekorowanie

Ułóż na sobie trzy blaty biszkoptu, połącz je długimi patyczkami. Biszkopty przytnij w kształt wiaderka, na jednym końcu szerszy, na drugim węższy. W najszerszym górnym blacie wykonaj nacięcie 1 cm od krawędzi, i wytnij środkową część blatu- powstanie rant wiaderka. Dopiero teraz skrop ponczem blaty ciasta i posmaruj gotowym kremem. Posmaruj kremem również boki i wierzch wiaderka. Skrawki z biszkoptu zmiel w malakserze na piasek. Piasek nasyp do wiaderka i po bokach tortu, w wiaderku i po bokach ułóż muszelki. Z długiego żelka wykonaj rączkę wiaderka, możesz ją zamontować przy pomocy wykałaczek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort urodzinowy Wiaderko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2797 kJ
668 kcal
1147 kJ
274 kcal
Tłuszcz 26.21 g 10.74 g
Węglowodany 97.52 g 39.97 g
Białko 9.39 g 3.85 g