PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Tiramisu

Pyszny tort z lekkim kremem tiramisu i likierem

o 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Tiramisu

Biszkopt:

4 szt. jajek
3 łyżki wody
1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
2 łyżki cukru
75 ml likieru amaretto

Krem:

2 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
600 ml mleka (schłodzonego)
200 g masła

Do dekoracji:

3 łyżki kakao do posypania
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
100 g borówek amerykańskich
10 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Formę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wstawić do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu ściąć wierzch ciasta i przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Nasączyć wodą z cukrem i likierem amaretto.

Krem

Masło utrzeć mikserem na puch. Do wysokiego naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawać kremy i miksować najpierw na najniższych, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Do ubitego kremu dodać utarte masło i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.

3

Dekorowanie

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę nasączonego biszkoptu, posypać kakao. Następnie posmarować warstwą kremu i również posypać kakao. Czynność powtórzyć, aby powstały warstwy: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Boki tortu posmarować warstwą kremu. Wierzch tortu posypać kakao i udekorować ażurkami z czekolady. Można także na wierzchu ułożyć borówki oraz listki mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Tiramisu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2504kJ
598kcal
1084kJ
259kcal
Tłuszcz 30.82g 13.34g
Węglowodany 68.74g 29.76g
Białko 10.09g 4.37g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej