Tort Pszczółka

Kreatywny pomysł na tort? Polecamy tort Pszczółka! Idealne połącznie efektownej dekoracji ze smakiem pysznego ciasta z kremem.

ok. 10 - 12 porcji

średni 240 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Pszczółka

Biszkopt bezglutenowy ciemny:

5 szt. jajek
90 g mąki ryżowej
ok. 40 g mąki ziemniaczanej
25 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
140 g cukru

Krem francuski:

4 szt. jajek
150 g cukru
1 szczypta soli
375 g masła (miękkiego)
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
75 g miodu

Krem:

250 g masła
250 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
0,75 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
4 krople Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Pobierz szablon

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury170°C. Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch-trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

2

Krem francuski

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85°C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25°C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Na koniec stopniowo dodawaj ekstrakt i miód.

3

Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Przetnij biszkopt za pomocą noża strunowego na 3 części. Gotowy krem francuski podziel na 2 części. Jeden spód biszkoptu wysmaruj kremem i przełóż drugim biszkoptem. Drugi biszkopt przełóż pozostałą ilością kremu i przykryj ostatnią częścią biszkoptu. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

4

Krem

Masło wymieszaj z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz ekstraktem do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

5

Przygotowanie dekoracji w kształcie plastra miodu

Lukier plastyczny należy zabarwić barwnikami - żółtym i pomarańczowym, aby uzyskać zamierzony kolor. Kolor pomarańczowy uzyskasz mieszając barwnik żółty 0,5 opak. z 4 kroplami barwnika czerwonego. Następnie rozwałkuj lukier na grubość ok. 2 mm. Za pomocą nożyka wytnij sześciokąty i przyklej na boki tortu tworząc w ten sposób wzór plastra miodu. Przygotuj pszczółki z papieru i przyklejone do wykałaczek włóż na szczyt tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Pszczółka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3337 kJ
797 kcal
1775 kJ
424 kcal
Tłuszcz 52.27 g 27.80 g
Węglowodany 74.68 g 39.72 g
Białko 7.69 g 4.09 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.