Tort Ombre – prosty przepis

Poszukujesz zjawiskowego i pysznego pomysłu na urodziny? Tort Ombre - prosty w wykonaniu, piękny i smaczny. Sprawdzi się na każdej uroczystości 🎉🎈🎂

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Ombre – prosty przepis

Biszkopt:

160 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
140 g cukru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
40 ml oleju

Galaretka z malin:

2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
170 g malin
1 łyżka cukru pudru

Krem waniliowy:

500 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody (ciepłej)
1 - 2 łyżeczki cukru
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Krem maślany na mleku skondensowanym:

300 g masła w temp. pokojowej
300 g mleka zagęszczonego, słodzonego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Magii Barw Różowej Dr. Oetkera

Dodatkowo:

50 g malin

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170 °C.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
Białka ubij na pianę, a w połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią.  Ubijaj, aż cukier się rozpuści.
Następnie wmiksuj żółtka, a później cienką stróżką wlej olej ciągle ubijając.
Na koniec zmniejsz obroty miksera na najniższe i wmieszaj ostrożnie suche składniki.
Przełóż masę do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj.

2

Pieczenie

Piecz w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź. Po wystudzeniu wyjmij z formy i przekrój na 3 blaty.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Galaretka z malin

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Maliny zmiksuj z cukrem pudrem na puree (jeśli chcesz przetrzyj przez sitko aby usunąć pestki).
Żelatynę odsącz i rozpuść (nie gotuj).
Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki puree z malin, wymieszaj a następnie przelej do reszty puree i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia, aż galaretka zacznie nabierać gęstej, żelowej konsystencji.

4

Krem waniliowy

W czasie gdy puree malinowe tężeje, przygotuj krem.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z pastą waniliową, cukrem pudrem i śmietan-fix.
Przełóż do rękawa cukierniczego (worka), trzymaj w lodówce jeśli galaretka z malin jest wciąż zbyt płynna. 

5

Przełożenie

Dolny blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz delikatnie ponczem.
Niewielką ilością kremu posmaruj biszkopt a następnie dookoła brzegu biszkoptu wyciśnij rant z kremu.
Gęstą galaretkę z malin wyłóż na biszkopt, rant z kremu powinien zabezpieczyć ją przed wypłynięciem. Odstaw na około 15-20 minut do lodówki.
Po tym czasie na galaretkę wyciśnij równo połowę kremu.
Przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie go nasącz.
Rozłóż równomiernie pozostałą część kremu i wetknij w niego świeże maliny.
Przykryj trzecim blatem biszkoptu. Szpatułą zbierz nadmiar kremu z boków.
Wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

6

Krem na mleku skondensowanym

Miękkie masło ubij na jasną, puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane ok 5 minut.
Do posmarowania tortu na gładko (tynkowania) należy krem odpowietrzyć. Możesz to zrobić mieszając go szpatułą silikonową lub ucierając silikonowym mieszadłem ok 2-3 minuty.
Niewielką ilością gotowego kremu posmaruj schłodzony tort aby ujarzmić okruszki. 
Resztę kremu podziel na 3 części. Używając czerwonego barwnika zrób różowy krem w trzech odcieniach (od najciemniejszego do najjaśniejszego).  Jeśli chcesz uzyskać kolor pudrowego różu dodaj do kremu odrobinę barwnika niebieskiego (na końcu wykałaczki).
Pozostałymi kremami posmaruj tort od najciemniejszego na dole do najjaśniejszego ku górze. Wygładź całość.
Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Na koniec dół i górę tortu obsyp różową posypką z serii Magia Barw.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Ombre – prosty przepis

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2826 kJ
675 kcal
1386 kJ
331 kcal
Tłuszcz 47.30 g 23.19 g
Węglowodany 56.54 g 27.72 g
Białko 7.90 g 3.87 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.