Tort makaronikowy

Tort z lekkimi makaronikami w eleganckim wydaniu

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makaronikowy

Makaroniki:

210 g cukru pudru
125 g migdałów mielonych
3 szt. białka (schłodzone w lodówce)
30 g cukru
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Ciasto:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Krem:

1000 ml śmietanki 36% tł.
8 łyżek cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 g serka mascarpone
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Poncz:

75 ml wódki lub nalewki malinowej
200 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Makaroniki: Cukier puder i mielone migdały wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i ubijać krótko na najniższych obrotach. Dodać migdały z cukrem i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części: do pierwszej dodać 7 kropli czerwonego barwnika, wymieszać, do drugiej 14 kropli, do trzeciej resztę z tubki barwnika czerwonego. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najjaśniejsze ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać małe krążki o średnicy około 2 cm. Następnie umyć szprycę, przełożyć ciasto ciemniejsze, wyciskać ciasteczka, tę samą czynność powtórzyć z ciastem najciemniejszym. Następnie odstawić ciastka na minimum 10 minut żeby przeschły.

2

Pieczenie

Makaroniki wstawić do piekarnika. Po upieczeniu odkleić ciasteczka od pergaminu i wystudzić.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

3

Ciasto

Przygotować okrągłą formę o śr. 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać 4 jajka i 3 łyżki wody. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.

4

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i odstawić go do wystudzenia. Ponownie przygotować wystudzoną tortownicę i drugi Biszkopt upiec zgodnie ze wskazówkami powyżej. Po wystudzeniu z każdego biszkoptu odciąć wypukły wierzch ciasta, a następnie każdy z placków przekroić na 3 blaty tak, aby powstało 6 blatów tortu.

5

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. W osobnym naczyniu krótko zmiksować serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać go do ubitej śmietany razem z barwnikiem, całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.

6

Przekładanie ciasta

Blaty ciasta nasączyć ponczem i przekładać kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Boki tortu obłożyć makaronikami, zaczynając od dołu, układać ciasteczka najciemniejsze, następnie jaśniejsze i na samej górze najjaśniejsze, by uzyskać efekt cieniowania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makaronikowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2998 kJ
716 kcal
1310 kJ
313 kcal
Tłuszcz 42.63 g 18.62 g
Węglowodany 70.90 g 30.96 g
Białko 10.29 g 4.49 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne