PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makaronikowy

Tort z lekkimi makaronikami w eleganckim wydaniu

o 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makaronikowy

Makaroniki:

210 g cukru pudru
125 g migdałów mielonych
3 szt. białka (schłodzone w lodówce)
30 g cukru
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Ciasto:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Krem:

1000 ml śmietanki 36% tł.
8 łyżek cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 g serka mascarpone
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Poncz:

75 ml wódki lub nalewki malinowej
200 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Makaroniki: Cukier puder i mielone migdały wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i ubijać krótko na najniższych obrotach. Dodać migdały z cukrem i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części: do pierwszej dodać 7 kropli czerwonego barwnika, wymieszać, do drugiej 14 kropli, do trzeciej resztę z tubki barwnika czerwonego. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najjaśniejsze ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać małe krążki o średnicy około 2 cm. Następnie umyć szprycę, przełożyć ciasto ciemniejsze, wyciskać ciasteczka, tę samą czynność powtórzyć z ciastem najciemniejszym. Następnie odstawić ciastka na minimum 10 minut żeby przeschły.

2

Pieczenie

Makaroniki wstawić do piekarnika. Po upieczeniu odkleić ciasteczka od pergaminu i wystudzić.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Piekarnik elektryczny:  140 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

3

Ciasto

Przygotować okrągłą formę o śr. 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać 4 jajka i 3 łyżki wody. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.

4

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i odstawić go do wystudzenia. Ponownie przygotować wystudzoną tortownicę i drugi Biszkopt upiec zgodnie ze wskazówkami powyżej. Po wystudzeniu z każdego biszkoptu odciąć wypukły wierzch ciasta, a następnie każdy z placków przekroić na 3 blaty tak, aby powstało 6 blatów tortu.

5

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. W osobnym naczyniu krótko zmiksować serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać go do ubitej śmietany razem z barwnikiem, całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.

6

Przekładanie ciasta

Blaty ciasta nasączyć ponczem i przekładać kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Boki tortu obłożyć makaronikami, zaczynając od dołu, układać ciasteczka najciemniejsze, następnie jaśniejsze i na samej górze najjaśniejsze, by uzyskać efekt cieniowania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makaronikowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2998kJ
716kcal
1310kJ
313kcal
Tłuszcz 42.63g 18.62g
Węglowodany 70.90g 30.96g
Białko 10.29g 4.49g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej