PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Kocham Cię!

Sposób na wyrażenie swoich uczuć...

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Kocham Cię!

Ciasto:

125 g mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Poncz:

100 ml wody
100 ml syropu malinowego
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
120 g malin
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca do pieczenia ciasta nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.

W misce wymieszać suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W misce utrzeć masło na puch. Dodać cukier i cukier wanilinowy - utrzeć razem z masłem do białości. Następnie dodawać kolejno jajka dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Gotową masę przelać do foremki.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika. Piec do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Masa

W dużej misce ubić na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć ponczem. Dolny blat posmarować warstwą kremu, przykryć drugim blatem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta. Na krawędzi czekoladowego serca ułożyć maliny, a pośrodku napis „KOCHAM CIĘ!" z Literek i cyferek z czekolady. Całość udekorować świeżymi listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Kocham Cię!

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1809 kJ
432 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 27.83 g 17.29 g
Węglowodany 41.28 g 25.64 g
Białko 5.83 g 3.62 g