PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Kocham Cię!

Sposób na wyrażenie swoich uczuć...

o 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Kocham Cię!

Ciasto:

125 g mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Poncz:

100 ml wody
100 ml syropu malinowego
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
120 g malin
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca do pieczenia ciasta nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.

W misce wymieszać suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W misce utrzeć masło na puch. Dodać cukier i cukier wanilinowy - utrzeć razem z masłem do białości. Następnie dodawać kolejno jajka dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Gotową masę przelać do foremki.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika. Piec do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Masa

W dużej misce ubić na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć ponczem. Dolny blat posmarować warstwą kremu, przykryć drugim blatem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta. Na krawędzi czekoladowego serca ułożyć maliny, a pośrodku napis „KOCHAM CIĘ!" z Literek i cyferek z czekolady. Całość udekorować świeżymi listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Kocham Cię!

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1809kJ
432kcal
1122kJ
268kcal
Tłuszcz 27.83g 17.29g
Węglowodany 41.28g 25.64g
Białko 5.83g 3.62g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej