Flag

Tort Kocham Cię!

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Sposób na wyrażenie swoich uczuć...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 gmąki
1,5 łyżkikakao
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
125 gmasła
125 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
1 szczyptasoli
Poncz
100 mlwody
100 mlsyropu malinowego
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
Do dekoracji
500 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
120 gmalin
1 opak.dekoracji z czekolady
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca do pieczenia ciasta nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.


W misce wymieszać suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W misce utrzeć masło na puch. Dodać cukier i cukier wanilinowy - utrzeć razem z masłem do białości. Następnie dodawać kolejno jajka dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Gotową masę przelać do foremki.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika. Piec do suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Masa

W dużej misce ubić na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć ponczem. Dolny blat posmarować warstwą kremu, przykryć drugim blatem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta. Na krawędzi czekoladowego serca ułożyć maliny, a pośrodku napis „KOCHAM CIĘ!" z Literek i cyferek z czekolady. Całość udekorować świeżymi listkami mięty.