PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Zamek

Zamek małej królewny

o 19 - 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Zamek

Ciasto:

3 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
6 szt. jajek
300 g masła
300 ml mleka
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

7 szt. wafli (rożków)
2 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Blachę o wym. 25 x 30 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przygotuj pierwszy blat. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj 2 jajka, 100 g masła i 100 ml mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodaj 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego. Dokładnie wymieszaj, ciasto przelej na blachę.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia na 10 min., wyjmij z blachy. W ten sam sposób przygotuj 2 pozostałe blaty – do jednego dodaj 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego, do drugiego całą tubkę barwnika spożywczego żółtego.

3

Rożki

Lukier gotowy różowy rozpuść w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania. Rozpuszczonym lukrem posmaruj rożki, można je trochę przyciąć, jeżeli są za duże. Odstaw do wyschnięcia.

4

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki, miksuj przez 2 min. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 min., aż powstanie gładki krem.

5

Dekorowanie

Z każdego blatu ciasta wytnij kółko o śr. 19 cm. Różowy blat połóż na talerzu do serwowania tortów, posmaruj warstwą kremu, nałóż żółty blat, posmaruj kremem, połóż drugi różowy blat i posmaruj kremem - nie smaruj boków tortu. Z pozostałych blatów ciasta małymi wykrawaczami o śr. 4,5 cm i 3,5 cm powycinaj kółka. Kilka kółeczek przekrój na pół, półokrągłą krawędź posmaruj kremem i obsyp cukrem błyszczącym. Pół krążkami udekoruj krawędź toru. Z pozostałych krążków wykonaj wieże, krążki przełóż kremem, na czubku nałóż polukrowany wafelek, kilka wieżyczek postaw na torcie, a resztę dookoła. Przed podaniem posyp wierzch i brzegi tortu perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Zamek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2257kJ
539kcal
1394kJ
333kcal
Tłuszcz 22.63g 13.97g
Węglowodany 75.50g 46.61g
Białko 7.95g 4.91g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej