PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Zamek

Zamek małej królewny

ok. 19 - 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Zamek

Ciasto:

3 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
6 szt. jajek
300 g masła
300 ml mleka
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

7 szt. wafli (rożków)
2 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Blachę o wym. 25 x 30 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przygotuj pierwszy blat. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj 2 jajka, 100 g masła i 100 ml mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodaj 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego. Dokładnie wymieszaj, ciasto przelej na blachę.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia na 10 min., wyjmij z blachy. W ten sam sposób przygotuj 2 pozostałe blaty – do jednego dodaj 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego, do drugiego całą tubkę barwnika spożywczego żółtego.

3

Rożki

Lukier gotowy różowy rozpuść w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania. Rozpuszczonym lukrem posmaruj rożki, można je trochę przyciąć, jeżeli są za duże. Odstaw do wyschnięcia.

4

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki, miksuj przez 2 min. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 min., aż powstanie gładki krem.

5

Dekorowanie

Z każdego blatu ciasta wytnij kółko o śr. 19 cm. Różowy blat połóż na talerzu do serwowania tortów, posmaruj warstwą kremu, nałóż żółty blat, posmaruj kremem, połóż drugi różowy blat i posmaruj kremem - nie smaruj boków tortu. Z pozostałych blatów ciasta małymi wykrawaczami o śr. 4,5 cm i 3,5 cm powycinaj kółka. Kilka kółeczek przekrój na pół, półokrągłą krawędź posmaruj kremem i obsyp cukrem błyszczącym. Pół krążkami udekoruj krawędź toru. Z pozostałych krążków wykonaj wieże, krążki przełóż kremem, na czubku nałóż polukrowany wafelek, kilka wieżyczek postaw na torcie, a resztę dookoła. Przed podaniem posyp wierzch i brzegi tortu perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Zamek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2257 kJ
539 kcal
1394 kJ
333 kcal
Tłuszcz 22.63 g 13.97 g
Węglowodany 75.50 g 46.61 g
Białko 7.95 g 4.91 g