Tort czekoladowy z miętą

Czekoladowy biszkopt, masa śmietanowa z miętą udekorowane bezikami

12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z miętą

Biszkopt:

100 g czekolady gorzkiej
330 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
280 g cukru
1 szczypta soli
3 szt. jajek
170 g masła
370 ml wody (ciepłej wody)

Bezy:

120 g cukru
2 szt. białka
0,5 łyżeczki Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 36% tł.
1 garść mięty
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
ok. 4 - 8 listki mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie formy o śr. 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż je papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę nadal miksując, aż do połączenia się składników. Na końcu dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych foremek.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój w poziomie na połowę, by powstały 4 blaty tortu.

3

Bezy

Białka ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj pół łyżeczki zielonego barwnika. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do szprycy z okrągłym otworem o śr. 1 cm nałóż bezę, a następnie formuj długie paluchy.

4

Pieczenie

Blachę z bezami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Czas pieczenia: 20 min.

5

Suszenie

Następnie zmniejsz temp. i susz bezy przy uchylonych drzwiczkach.

Piekarnik elektryczny: 50 °C

Piekarnik gazowy: 50 °C

Czas suszenia: ok. 10 min.

Upieczone bezy odstaw do wystudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.

6

Masa śmietanowa

Śmietankę zagotuj w rondelku z garścią świeżej mięty, przecedź i ostudź. Zimną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj masę śmietanową, śmietan-fix oraz 2 tubki zielonego barwnika. Całość wymieszaj na najniższych obrotach miksera, aż składniki się dokładnie połączą. Czekoladowe blaty ciasta przełóż miętową masą. Boki tortu udekoruj masą, nakładając ją łopatką od dołu ku górze i wyrównuj. Tort wstaw do lodówki na ok. 1 h.

7

Dekorowanie

Tort udekoruj przed podaniem połamanymi bezami oraz świeżą miętą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z miętą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3115 kJ
744 kcal
1336 kJ
319 kcal
Tłuszcz 47.18 g 20.25 g
Węglowodany 72.72 g 31.21 g
Białko 7.63 g 3.27 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.