Flag

Tort czekoladowy z miętą

12 porcji
Trudny
60 min
Czekoladowy biszkopt, masa śmietanowa z miętą udekorowane bezikami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
100 gczekolady gorzkiej
330 gmąki
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
280 gcukru
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
170 gmasła
370 mlwody (ciepłej wody)
Bezy
120 gcukru
2 szt.białka
0,5 łyżeczkiBarwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 36% tł.
1 garśćmięty
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
ok. 4 - 8 listkimięty

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dwie formy o śr. 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż je papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę nadal miksując, aż do połączenia się składników. Na końcu dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych foremek.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój w poziomie na połowę, by powstały 4 blaty tortu.

3

Bezy

Białka ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj pół łyżeczki zielonego barwnika. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do szprycy z okrągłym otworem o śr. 1 cm nałóż bezę, a następnie formuj długie paluchy.

4

Pieczenie

Blachę z bezami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C

5

Suszenie

Następnie zmniejsz temp. i susz bezy przy uchylonych drzwiczkach.

Czas suszenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 50 °C


Upieczone bezy odstaw do wystudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.

6

Masa śmietanowa

Śmietankę zagotuj w rondelku z garścią świeżej mięty, przecedź i ostudź. Zimną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj masę śmietanową, śmietan-fix oraz 2 tubki zielonego barwnika. Całość wymieszaj na najniższych obrotach miksera, aż składniki się dokładnie połączą. Czekoladowe blaty ciasta przełóż miętową masą. Boki tortu udekoruj masą, nakładając ją łopatką od dołu ku górze i wyrównuj. Tort wstaw do lodówki na ok. 1 h.

7

Dekorowanie

Tort udekoruj przed podaniem połamanymi bezami oraz świeżą miętą.