PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowy z ażurkami

Tort czekoladowy z elegancką dekoracją

ok. 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z ażurkami

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
400 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g cukru
1 szczypta soli
170 g masła
3 szt. jajek
1,5 szkl. wody (ciepłej)

Masa:

1000 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spody dwóch okrągłych form o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodaj ciepłą wodę, nadal miksuj aż składniki się połączą. Na końcu dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe i ubijaj na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełóż masą śmietanową. Boki tortu udekoruj masą nakładając ją łopatką od dołu ku górze, wyrównaj. Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem tort udekoruj złotymi perełkami oraz ażurkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z ażurkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3090 kJ
738 kcal
1386 kJ
331 kcal
Tłuszcz 43.86 g 19.67 g
Węglowodany 79.34 g 35.58 g
Białko 7.02 g 3.15 g