PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowy z ażurkami

Tort czekoladowy z elegancką dekoracją

o 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z ażurkami

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
400 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g cukru
1 szczypta soli
170 g masła
3 szt. jajek
1,5 szkl. wody (ciepłej)

Masa:

1000 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spody dwóch okrągłych form o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodaj ciepłą wodę, nadal miksuj aż składniki się połączą. Na końcu dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe i ubijaj na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełóż masą śmietanową. Boki tortu udekoruj masą nakładając ją łopatką od dołu ku górze, wyrównaj. Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem tort udekoruj złotymi perełkami oraz ażurkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z ażurkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3090kJ
738kcal
1386kJ
331kcal
Tłuszcz 43.86g 19.67g
Węglowodany 79.34g 35.58g
Białko 7.02g 3.15g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej