Tort cytrynowy z dżemem porzeczkowym

Puszysty tort na biszkopcie z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy śmietanowej. Pięknie udekorowany bezikami i chabrami. Poznaj przepis na letni tort!

ok. 12 - 15 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort cytrynowy z dżemem porzeczkowym

Biszkopt:

6 szt. jajek
200 g cukru
240 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 ml oleju
1 łyżka wody

Do przełożenia tortu:

200 g dżemu z czarnych porzeczek

Masa cytrynowa:

1000 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera

Nasączenie tortu cytrynowego:

125 ml wody (gorącej, przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

ok. 20 g bezików (kilka sztuk)
1 garść suszonych chabrów

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Biszkopt

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białka oddziel od żółtek. W misie ubij je na puszystą pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy na niskich obrotach. Pod koniec dodaj olej z dodatkiem wody. Masę biszkoptową przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia

Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.

Piekarnik elektryczny: ok. 180 °C

Piekarnik gazowy: ok. 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

2

Masa cytrynowa

Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno.
Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj masę śmietanową cytrynową. Zmiksuj całość na jednolity krem. Masę podziel na dwie części, odłóż połowę do obłożenia tortu.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu.

3

Przełożenie tortu cytrynowego

Pierwszy blat biszkoptu nasącz delikatnie pędzelkiem, przełóż około trzy łyżki dżemu i rozsmaruj, pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie równomiernie rozłóż połowę porcji kremu. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Nasączenie, dżem, druga połowa kremu. Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, również go nasączając.
Wierzch i boki tortu obłóż pozostałym kremem, wyrównując
Tort dekoruj pokruszonymi bezikami i suszonymi kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort cytrynowy z dżemem porzeczkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2072 kJ
495 kcal
1130 kJ
270 kcal
Tłuszcz 30.00 g 16.39 g
Węglowodany 49.87 g 27.25 g
Białko 7.27 g 3.97 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.