Flag

Tort cytrynowy z dżemem porzeczkowym

ok. 12 - 15 porcji
Łatwy
80 min
Puszysty tort na biszkopcie z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy śmietanowej. Pięknie udekorowany bezikami i chabrami. Poznaj przepis na letni tort!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
6 szt.jajek
200 gcukru
240 gmąki pszennej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 mloleju
1 łyżkawody
Do przełożenia tortu
200 gdżemu z czarnych porzeczek
Masa cytrynowa
1000 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
Nasączenie tortu cytrynowego
125 mlwody (gorącej, przegotowanej)
2 łyżkisoku z cytryny
1 łyżkacukru pudru
Do dekoracji
ok. 20 gbezików (kilka sztuk)
1 garśćsuszonych chabrów

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
1

Biszkopt

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białka oddziel od żółtek. W misie ubij je na puszystą pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy na niskich obrotach. Pod koniec dodaj olej z dodatkiem wody. Masę biszkoptową przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia

Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C

2

Masa cytrynowa

Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno.
Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj masę śmietanową cytrynową. Zmiksuj całość na jednolity krem. Masę podziel na dwie części, odłóż połowę do obłożenia tortu.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu.

3

Przełożenie tortu cytrynowego

Pierwszy blat biszkoptu nasącz delikatnie pędzelkiem, przełóż około trzy łyżki dżemu i rozsmaruj, pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie równomiernie rozłóż połowę porcji kremu. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Nasączenie, dżem, druga połowa kremu. Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, również go nasączając.
Wierzch i boki tortu obłóż pozostałym kremem, wyrównując go szpatułką.
Tort dekoruj pokruszonymi bezikami i suszonymi kwiatkami.