PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort bezowy z truskawkami

Pyszny i efektowny tort przełożony kremem waniliowym i truskawkami

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort bezowy z truskawkami

Beza:

6 szt. białka
1 szczypta soli
400 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka octu

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Przełożenie:

250 g truskawek pokrojonych w plasterki

Do dekoracji:

4 szt. truskawek
6 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okręgi o śr. 21 cm. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i ubijaj jeszcze ok. 1 minuty na zwiększonych obrotach do uzyskania sztywnej bezy. Pianę podziel na dwie części i wyłóż na przygotowanych wcześniej blaszkach, formując blaty.

2

Pieczenie

Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 90 min.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Piekarnik elektryczny:  140 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Po upieczeniu bezy pozostaw w lekko uchylonym piekarniku na noc.

3

Krem

W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę. Do drugiej miski wsyp zawartość opakowania kremu wanilinowego, dodaj 300 ml zimnego mleka i miksuj najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj utarte masło, miksując całość przez krótką chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Przełożenie

Na pierwszy z blatów wyłóż jedną trzecią kremu, poukładaj pokrojone truskawki i pokryj je kolejna porcją waniliowego kremu. Na drugim blacie bezowym wyłóż pozostały krem.

5

Dekorowanie

Udekoruj drobno pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort bezowy z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1160kJ
277kcal
984kJ
235kcal
Tłuszcz 10.52g 8.92g
Węglowodany 43.94g 37.23g
Białko 4.97g 4.21g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej