PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort bezowy z truskawkami

Pyszny i efektowny tort przełożony kremem waniliowym i truskawkami

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort bezowy z truskawkami

Beza:

6 szt. białka
1 szczypta soli
400 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka octu

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Przełożenie:

250 g truskawek pokrojonych w plasterki

Do dekoracji:

4 szt. truskawek
6 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okręgi o śr. 21 cm. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i ubijaj jeszcze ok. 1 minuty na zwiększonych obrotach do uzyskania sztywnej bezy. Pianę podziel na dwie części i wyłóż na przygotowanych wcześniej blaszkach, formując blaty.

2

Pieczenie

Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 90 min.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Po upieczeniu bezy pozostaw w lekko uchylonym piekarniku na noc.

3

Krem

W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę. Do drugiej miski wsyp zawartość opakowania kremu wanilinowego, dodaj 300 ml zimnego mleka i miksuj najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj utarte masło, miksując całość przez krótką chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Przełożenie

Na pierwszy z blatów wyłóż jedną trzecią kremu, poukładaj pokrojone truskawki i pokryj je kolejna porcją waniliowego kremu. Na drugim blacie bezowym wyłóż pozostały krem.

5

Dekorowanie

Udekoruj drobno pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort bezowy z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1160 kJ
277 kcal
984 kJ
235 kcal
Tłuszcz 10.52 g 8.92 g
Węglowodany 43.94 g 37.23 g
Białko 4.97 g 4.21 g