Flag

Tort bezowy z truskawkami

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Pyszny i efektowny tort przełożony kremem waniliowym i truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
6 szt.białka
1 szczyptasoli
400 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaoctu
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Przełożenie
250 gtruskawek pokrojonych w plasterki
Do dekoracji
4 szt.truskawek
6 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okręgi o śr. 21 cm. Piekarnik rozgrzej do 180°C.


Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i ubijaj jeszcze ok. 1 minuty na zwiększonych obrotach do uzyskania sztywnej bezy. Pianę podziel na dwie części i wyłóż na przygotowanych wcześniej blaszkach, formując blaty.

2

Pieczenie

Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 90 min.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Po upieczeniu bezy pozostaw w lekko uchylonym piekarniku na noc.

3

Krem

W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę. Do drugiej miski wsyp zawartość opakowania kremu wanilinowego, dodaj 300 ml zimnego mleka i miksuj najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj utarte masło, miksując całość przez krótką chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Przełożenie

Na pierwszy z blatów wyłóż jedną trzecią kremu, poukładaj pokrojone truskawki i pokryj je kolejna porcją waniliowego kremu. Na drugim blacie bezowym wyłóż pozostały krem.

5

Dekorowanie

Udekoruj drobno pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.