PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik chałwowy bez pieczenia

Delikatny i pyszny torcik chałwowy z musem czekoladowym

o 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik chałwowy bez pieczenia

Spód:

60 g masła
160 g herbatników

Warstwa chałwowa:

500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200 g chałwy waniliowej
3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Mus:

150 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Przygotowanie spodu

Masło rozpuść. Ciastka maślane rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Schłodź w lodówce 30 minut.

2

Przygotowanie masy chałwowej

Serek zmiksuj z cukrem pudrem na kremową i gładką konsystencję. Chałwę pokrusz drobno i wmieszaj z masą, tak aby równomiernie się rozprowadziła. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij, a następnie podgrzej w garnku do rozpuszczenia (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy chałwowej. Całość wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej części masy i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Masę chałwową wylej na spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.

3

Przygotowanie musu

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odczekaj aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj dokładnie na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowany mus przełóż równomiernie na masę chałwową. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia przez ok. 3 godziny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik chałwowy bez pieczenia

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1566kJ
374kcal
1821kJ
435kcal
Tłuszcz 28.41g 33.03g
Węglowodany 25.26g 29.37g
Białko 4.37g 5.08g