PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tęczowy sernik z galaretkami

Ciasto na zimno z galaretkami Dr. Oetkera - idealne nie tylko na letnie dni

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy sernik z galaretkami

Biszkopt:

2 szt. jajek
110 g cukru (0,5 szklanki)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
40 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

900 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
300 g serka homogenizowanego waniliowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić.

3

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.

4

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serki homogenizowane i miksować przez 1 min. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta.

5

Dekorowanie

Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy sernik z galaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858kJ
205kcal
569kJ
136kcal
Tłuszcz 3.50g 2.32g
Węglowodany 34.02g 22.53g
Białko 8.74g 5.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej