Flag

Tęczowy sernik z galaretkami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto na zimno z galaretkami Dr. Oetkera - idealne nie tylko na letnie dni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
2 szt.jajek
110 gcukru (0,5 szklanki)
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkiwody
1 łyżkasoku z cytryny
40 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
900 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka
300 gserka homogenizowanego waniliowego

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudzić.

3

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.

4

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serki homogenizowane i miksować przez 1 min. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta.

5

Dekorowanie

Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.