PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tęczowy sernik z galaretkami

Ciasto na zimno z galaretkami Dr. Oetkera - idealne nie tylko na letnie dni

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy sernik z galaretkami

Biszkopt:

2 szt. jajek
110 g cukru (0,5 szklanki)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
40 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

900 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
300 g serka homogenizowanego waniliowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić.

3

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.

4

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serki homogenizowane i miksować przez 1 min. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta.

5

Dekorowanie

Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy sernik z galaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858 kJ
205 kcal
569 kJ
136 kcal
Tłuszcz 3.50 g 2.32 g
Węglowodany 34.02 g 22.53 g
Białko 8.74 g 5.79 g