PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

Pyszna, krucha tarta z delikatnym kremem

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

Ciasto kruche:

200 g mąki
50 g cukru pudru
80 g masła (zimnego)
1 szt. jajek
1 łyżeczka śmietany 18% tł.
1 szt. żółtek

Krem waniliowy:

500 g gruszek (miękkich)
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 ml śmietanki 30% tł.
2 szt. żółtek
40 g cukru
1 łyżka mąki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty o śr. 23 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na 10 minut.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim żółtko i wstaw ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw je do całkowitego wystudzenia.

3

Krem waniliowy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż środki i delikatnie je ponacinaj. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę, żółtka, cukier i mąkę pszenną przełóż do garnka i wymieszaj. Dodaj ziarenka i pozostałą laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia kremu. Część kremu rozłóż na cieście. Gruszki ułóż na kremie rozcięciami do góry. Zalej je pozostałym kremem waniliowym.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Upieczoną tartę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż ją do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do schłodzenia. Podawaj schłodzoną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1185kJ
283kcal
1005kJ
240kcal
Tłuszcz 17.98g 15.23g
Węglowodany 27.53g 23.33g
Białko 4.31g 3.65g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej