Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

Pyszna, krucha tarta z delikatnym kremem

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

Ciasto kruche:

200 g mąki
50 g cukru pudru
80 g masła (zimnego)
1 szt. jajka
1 łyżeczka śmietany 18% tł.
1 szt. żółtka

Krem waniliowy:

500 g gruszek (miękkich)
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 ml śmietanki 30% tł.
2 szt. żółtek
40 g cukru
1 łyżka mąki

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty o śr. 23 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na 10 minut.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim żółtko i wstaw ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw je do całkowitego wystudzenia.

3

Krem waniliowy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż środki i delikatnie je ponacinaj. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę, żółtka, cukier i mąkę pszenną przełóż do garnka i wymieszaj. Dodaj ziarenka i pozostałą laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia kremu. Część kremu rozłóż na cieście. Gruszki ułóż na kremie rozcięciami do góry. Zalej je pozostałym kremem waniliowym.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Upieczoną tartę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż ją do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do schłodzenia. Podawaj schłodzoną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1185 kJ
283 kcal
1005 kJ
240 kcal
Tłuszcz 17.98 g 15.23 g
Węglowodany 27.53 g 23.33 g
Białko 4.31 g 3.65 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.