PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z jabłkowymi różyczkami

Kruche ciasto, budyń waniliowy i jabłka - smaczna tarta!

o 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

Ciasto kruche:

200 g mąki
40 g cukru trzcinowego
1 szt. jajek
80 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tł.

Krem budyniowy:

1 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżeczki miodu

Nadzienie:

3 szt. jabłek
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej. Cukier trzcinowy utrzyj z jajkiem. Dodaj przesianą mąkę, masło i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć, utwórz kulkę i włóż do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj, owiń na wałek i przełóż na formę do tarty o śr. 25 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta, dzięki czemu nie urośnie.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po 15 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z fasolą. Następnie kontynuuj pieczenie.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

Budyń wymieszaj z zimną śmietanką. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Budyń wylej na tartę i przykryj go folią spożywczą.

4

Nadzienie

Jabłka umyj i osusz. Obieraczką do warzyw wycinaj paski jabłek razem ze skórką, uformuj z nich różyczki i delikatnie wbij w budyń. Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj w miseczce. Posyp mieszanką jabłka.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia. Ciasto podawaj schłodzone.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1478kJ
353kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 23.01g 15.98g
Węglowodany 33.95g 23.58g
Białko 4.25g 2.95g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej