PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z jabłkowymi różyczkami

Kruche ciasto, budyń waniliowy i jabłka - smaczna tarta!

ok. 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

Ciasto kruche:

200 g mąki
40 g cukru trzcinowego
1 szt. jajek
80 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tł.

Krem budyniowy:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
30 g cukru lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki miodu

Nadzienie:

3 szt. jabłek
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej. Cukier trzcinowy utrzyj z jajkiem. Dodaj przesianą mąkę, masło i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć, utwórz kulkę i włóż do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj, owiń na wałek i przełóż na formę do tarty o śr. 25 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta, dzięki czemu nie urośnie.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po 15 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z fasolą. Następnie kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

Budyń wymieszaj z zimną śmietanką i cukrem. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Budyń wylej na tartę i przykryj go folią spożywczą.

4

Nadzienie

Jabłka umyj i osusz. Obieraczką do warzyw wycinaj paski jabłek razem ze skórką, uformuj z nich różyczki i delikatnie wbij w budyń. Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj w miseczce. Posyp mieszanką jabłka.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia. Ciasto podawaj schłodzone.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1486 kJ
355 kcal
1026 kJ
245 kcal
Tłuszcz 23.09 g 15.92 g
Węglowodany 34.31 g 23.66 g
Białko 4.26 g 2.94 g