Tarta z jabłkowymi różyczkami

Kruche ciasto, budyń waniliowy i jabłka - smaczna tarta!

ok. 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

Ciasto kruche:

200 g mąki
40 g cukru trzcinowego
1 szt. jajka
80 g masła
1 łyżka śmietany 18% tł.

Krem budyniowy:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
30 g cukru lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki miodu

Nadzienie:

3 szt. jabłek
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej. Cukier trzcinowy utrzyj z jajkiem. Dodaj przesianą mąkę, masło i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć, utwórz kulkę i włóż do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj, owiń na wałek i przełóż na formę do tarty o śr. 25 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta, dzięki czemu nie urośnie.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po 15 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z fasolą. Następnie kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

Budyń wymieszaj z zimną śmietanką i cukrem. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Budyń wylej na tartę i przykryj go folią spożywczą.

4

Nadzienie

Jabłka umyj i osusz. Obieraczką do warzyw wycinaj paski jabłek razem ze skórką, uformuj z nich różyczki i delikatnie wbij w budyń. Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj w miseczce. Posyp mieszanką jabłka.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia. Ciasto podawaj schłodzone.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z jabłkowymi różyczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1478 kJ
353 kcal
1026 kJ
245 kcal
Tłuszcz 22.92 g 15.92 g
Węglowodany 34.14 g 23.71 g
Białko 4.23 g 2.94 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.