PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami

Wyśmienita tarta z budyniem, truskawkami i przezroczystą galaretką  

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia

Spód:

220 g herbatników
110 g masła (rozpuszczonego)

Krem budyniowy:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

150 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również na bokach formy (na wysokość ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

2

Masa

Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Na przestudzony budyń połóż umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1005kJ
240kcal
1047kJ
250kcal
Tłuszcz 16.94g 17.64g
Węglowodany 20.56g 21.42g
Białko 3.12g 3.25g