PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
2 szt. żółtek
2 łyżki wody zimnej

Krem waniliowy:

250 ml mleka
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
50 g cukru
4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Galaretka z truskawek:

100 g truskawek
5 g cukru
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g truskawek
1 listek mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przykryj brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i ostudź.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem waniliowy

Do garnka przelej mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka. Ziarek wraz z laską umieść w garnku, dodaj cukier i zagotuj. Odstaw z palnika.
Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą przez ok. 10 minut.
Namoczoną żelatynę dodaj do ciepłej śmietanki, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Przelej niewielką ilość jeszcze płynnego kremu na spód tarty, by uzyskać dosłownie dwa milimetry kremu i odstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wystaw z lodówki, przelej wymieszaną pozostałą część kremu. I wstaw na około godzinę do lodówki.

4

Galaretka z truskawek

Truskawki z cukrem umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Przetrzyj przez sitko do miseczki.
Dwa listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, dokładnie odciśnij w dłoniach, po czym rozpuść i wymieszaj z truskawkami. Przelej na tartę i odstaw ponownie do lodówki do stężenia truskawkowej warstwy.
Truskawki pokrój na plasterki i poukładaj na jednej stronie ciasta. Udekoruj listkiem mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 15.45 g 16.61 g
Węglowodany 20.94 g 22.51 g
Białko 4.99 g 5.36 g