Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
2 szt. żółtek
2 łyżki wody zimnej

Krem waniliowy:

250 ml mleka
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
50 g cukru
4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Galaretka z truskawek:

100 g truskawek
5 g cukru
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g truskawek
1 listek mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przykryj brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i ostudź.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem waniliowy

Do garnka przelej mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka. Ziarek wraz z laską umieść w garnku, dodaj cukier i zagotuj. Odstaw z palnika.
Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą przez ok. 10 minut.
Namoczoną żelatynę dodaj do ciepłej śmietanki, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Przelej niewielką ilość jeszcze płynnego kremu na spód tarty, by uzyskać dosłownie dwa milimetry kremu i odstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wystaw z lodówki, przelej wymieszaną pozostałą część kremu. I wstaw na około godzinę do lodówki.

4

Galaretka z truskawek

Truskawki z cukrem umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Przetrzyj przez sitko do miseczki.
Dwa listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, dokładnie odciśnij w dłoniach, po czym rozpuść i wymieszaj z truskawkami. Przelej na tartę i odstaw ponownie do lodówki do stężenia truskawkowej warstwy.
Truskawki pokrój na plasterki i poukładaj na jednej stronie ciasta. Udekoruj listkiem mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 15.45 g 16.61 g
Węglowodany 20.94 g 22.51 g
Białko 4.99 g 5.36 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.