PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta jogurtowa z wiśniami

Kakaowe ciasto kruche z kremem jogurtowym i wiśniami w żelu

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta jogurtowa z wiśniami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
150 g masła
2 szt. żółtek

Wiśnie w żelu:

300 g wiśni
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
ok. 4 - 5 łyżek cukru
80 ml wody

Krem jogurtowy:

250 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
150 ml mleka
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao, pokrojonym masłem i żółtkami, a następnie zagnieć możliwie szybko. Zagniecione ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Z przygotowanego ciasta możesz zrobić 2 tarty, które można upiec od razu lub połowę surowego ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. Jest to bardzo wygodny sposób na przekładanie nieupieczonego kruchego spodu do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

3

Wiśnie w żelu

Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij garnek z wiśniami z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

4

Krem jogurtowy

W wysokim naczyniu umieść jogurt, mleko i wsyp zawartość opakowania kremu jogurtowego. Miksuj ok. 3 minut. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód, a następnie wstaw do lodówki, do schłodzenia na ok. 1 h. Po schłodzeniu wyłóż na krem wiśnie w żelu .

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta jogurtowa z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1063 kJ
254 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 11.33 g 11.22 g
Węglowodany 33.08 g 32.76 g
Białko 4.70 g 4.65 g