PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta jogurtowa z wiśniami

Kakaowe ciasto kruche z kremem jogurtowym i wiśniami w żelu

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta jogurtowa z wiśniami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
150 g masła
2 szt. żółtek

Wiśnie w żelu:

300 g wiśni
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
o 4 - 5 łyżek cukru
80 ml wody

Krem jogurtowy:

250 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
150 ml mleka
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao, pokrojonym masłem i żółtkami, a następnie zagnieć możliwie szybko. Zagniecione ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Z przygotowanego ciasta możesz zrobić 2 tarty, które można upiec od razu lub połowę surowego ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. Jest to bardzo wygodny sposób na przekładanie nieupieczonego kruchego spodu do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

3

Wiśnie w żelu

Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij garnek z wiśniami z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

4

Krem jogurtowy

W wysokim naczyniu umieść jogurt, mleko i wsyp zawartość opakowania kremu jogurtowego. Miksuj ok. 3 minut. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód, a następnie wstaw do lodówki, do schłodzenia na ok. 1 h. Po schłodzeniu wyłóż na krem wiśnie w żelu .

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta jogurtowa z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1063kJ
254kcal
1051kJ
251kcal
Tłuszcz 11.33g 11.22g
Węglowodany 33.08g 32.76g
Białko 4.70g 4.65g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!