Flag

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

18 porcji
Średni
40 min
Czekolada poprawia samopoczucie zwłaszcza w chłodne, jesienne dni. Wypróbuj tarty czekoladowej z masłem orzechowym!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
120 gmasła
1 szt.jajka
40 gorzechów laskowych mielonych
1 łyżkakakao
Krem czekoladowy
250 mlśmietanki 30% tł.
150 gczekolady mlecznej
100 gczekolady deserowej
Przełożenie
150 gmasła orzechowego
100 gorzeszków ziemnych solonych

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko, orzechy i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta i włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. 

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wyłóż do formy i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem czekoladowy

Śmietankę przelej do garnuszka, podgrzej do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady mlecznej i deserowej. Poczekaj kilka minut, aż czekolada się rotopi i wymieszaj do połączenia się składników.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wystudzoną tartę posmaruj dość grubą warstwą masła orzechowego i posyp połową porcji orzeszków ziemnych, zalej czekoladowym kremem. Wierzch tarty posyp pozostałą częścią orzeszków i wstaw do lodówki na 2 h do całkowitego zastygnięcia.