PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Czekolada poprawia samopoczucie zwłaszcza w chłodne, jesienne dni. Wypróbuj tarty czekoladowej z masłem orzechowym!

18 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
120 g masła
1 szt. jajek
40 g orzechów laskowych mielonych
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Krem czekoladowy:

250 ml śmietanki 30% tł.
150 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej

Przełożenie:

150 g masła orzechowego
100 g orzeszków ziemnych solonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko, orzechy i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta i włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. 

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wyłóż do formy i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem czekoladowy

Śmietankę przelej do garnuszka, podgrzej do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady mlecznej i deserowej. Poczekaj kilka minut, aż czekolada się rotopi i wymieszaj do połączenia się składników.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wystudzoną tartę posmaruj dość grubą warstwą masła orzechowego i posyp połową porcji orzeszków ziemnych, zalej czekoladowym kremem. Wierzch tarty posyp pozostałą częścią orzeszków i wstaw do lodówki na 2 h do całkowitego zastygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1470kJ
351kcal
1909kJ
456kcal
Tłuszcz 23.22g 30.16g
Węglowodany 27.89g 36.22g
Białko 7.60g 9.87g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt