PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Czekolada poprawia samopoczucie zwłaszcza w chłodne, jesienne dni. Wypróbuj tarty czekoladowej z masłem orzechowym!

18 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
120 g masła
1 szt. jajek
40 g orzechów laskowych mielonych
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Krem czekoladowy:

250 ml śmietanki 30% tł.
150 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej

Przełożenie:

150 g masła orzechowego
100 g orzeszków ziemnych solonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko, orzechy i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta i włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. 

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wyłóż do formy i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem czekoladowy

Śmietankę przelej do garnuszka, podgrzej do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady mlecznej i deserowej. Poczekaj kilka minut, aż czekolada się rotopi i wymieszaj do połączenia się składników.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wystudzoną tartę posmaruj dość grubą warstwą masła orzechowego i posyp połową porcji orzeszków ziemnych, zalej czekoladowym kremem. Wierzch tarty posyp pozostałą częścią orzeszków i wstaw do lodówki na 2 h do całkowitego zastygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1470kJ
351kcal
1909kJ
456kcal
Tłuszcz 23.22g 30.16g
Węglowodany 27.89g 36.22g
Białko 7.60g 9.87g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!