PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczne Pierniczki Słonie

Cztery słonie, z piernika słonie, jeden w kubraczku, drugi w koronie… Śpiewaj, dekoruj, baw się i ciesz pysznym smakiem piernikowych słoni.

ok. 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczne Pierniczki Słonie

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 - 2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier rozgrzej i przelej do woreczka. Odetnij mały koniec i polukruj słonie - najpierw obrys, a później wypełnienie, na koniec uszy, oczy i kły.


Kolorowymi pisakami oraz złotym i czarnym dodaj pozostałe dekoracje. Do jeszcze mokrych wilgotnych dekoracji doczepiaj perełki. Układaj jeden obok drugiego i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczne Pierniczki Słonie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 193 kJ
46 kcal
1620 kJ
387 kcal
Tłuszcz 1.37 g 11.46 g
Węglowodany 7.82 g 65.17 g
Białko 0.42 g 3.50 g