PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczne ciasto Stollen

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii przygotowane w formie do pieczenia Stollen

o 14 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczne ciasto Stollen

Ciasto:

100 ml mleka
370 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
0,5 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt. jajek
120 g masła (miękkiego)
100 g migdałów (mielonych)
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g skórki cytrynowej kandyzowanej
370 g rodzynek

Do dekoracji:

o 70 g masła
o 20 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, przyprawę korzenną, jajka i masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta przez ok. 5 minut. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Formę do stollen posmaruj tłuszczem. Blachę z wyposażenia wyłóż 3-krotnie złożonym papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie dodaj migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki. Całość zagnieć. Z ciasta uformuj 28 cm wałek i przełóż do formy. Lekko dociśnij. Formę z ciastem ułóż otworem do dołu na blasze i odstaw jeszcze na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z formą wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

3

Dekorowanie

Bezpośrednio po upieczeniu ciasta w małym garnku roztopuść masło. Płynnym masłem posmaruj ciasto i posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczne ciasto Stollen

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1629kJ
389kcal
1428kJ
341kcal
Tłuszcz 16.54g 14.51g
Węglowodany 57.46g 50.41g
Białko 6.60g 5.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!