PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczne ciasto Stollen

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii przygotowane w formie do pieczenia Stollen

o 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczne ciasto Stollen

Ciasto:

100 ml mleka
370 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
0,5 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt. jajek
120 g masła (miękkiego)
100 g migdałów (mielonych)
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g skórki cytrynowej kandyzowanej
370 g rodzynek

Do dekoracji:

o 70 g masła
o 20 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, przyprawę korzenną, jajka i masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta przez ok. 5 minut. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Formę do stollen posmaruj tłuszczem. Blachę z wyposażenia wyłóż 3-krotnie złożonym papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie dodaj migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki. Całość zagnieć. Z ciasta uformuj 28 cm wałek i przełóż do formy. Lekko dociśnij. Formę z ciastem ułóż otworem do dołu na blasze i odstaw jeszcze na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z formą wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

3

Dekorowanie

Bezpośrednio po upieczeniu ciasta w małym garnku roztopuść masło. Płynnym masłem posmaruj ciasto i posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczne ciasto Stollen

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1629kJ
389kcal
1428kJ
341kcal
Tłuszcz 16.54g 14.51g
Węglowodany 57.46g 50.41g
Białko 6.60g 5.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt