PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Srebrny orzech

Pyszne, kruche ciasteczka z polewą deserową i orzechami

ok. 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Srebrny orzech

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 g orzechów włoskich
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką gwiazdki. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Środek wystudzonego ciastka udekoruj polewą. Na niezastygniętą polewę połóż połowę orzecha włoskiego i udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Srebrny orzech

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 528 kJ
126 kcal
1880 kJ
449 kcal
Tłuszcz 6.50 g 23.22 g
Węglowodany 15.19 g 54.24 g
Białko 1.83 g 6.52 g