
Piernikowa gwiazda
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukry podziel na połowę. Jedną część lukru pozostaw białą i udekoruj nią wewnętrzną gwiazdkę. Następnie do drugiej części lukru dodaj barwnik niebieski do uzyskania pożądanego odcienia i udekoruj nim zewnętrzną część pierniczka. Pierniczki ozdób posypką zanim lukier całkowicie wystygnie. Odstaw do wyschnięcia.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pomarańczowa beza

Tęczowy tort

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Pierniki Złote Renifery

Piernikowa piramida
