PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śmietankowo-jogurtowe ciasto bez pieczenia

Pyszna, dwukolorowa i oryginalna kombinacja owoców i galaretek

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śmietankowo-jogurtowe ciasto bez pieczenia

Ciasto:

1000 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
70 g biszkoptów
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
200 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 szt. bananów
200 g winogron

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz dwa razy po 400 ml wody. Do jednego naczynia wsyp galaretkę o smaku agrestowym, a do drugiego o smaku cytrynowym i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę o smaku agrestowym i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Jogurt przełóż do miski. Stopniowo wlewaj do niego wystudzoną galaretkę, aż do połączenia. Śmietankę ubij mikserem i dokładnie wymieszaj z jogurtem. Przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

3

Z folii aluminiowej wytnij 2 szerokie paski o dł. 24 cm. Złóż je kilkakrotnie, tak aby paski z folii były stabilne. Paski zegnij w pól i ułóż w serniku delikatnie wciskając je w masę serową.

4

Banana pokrój na plasterki i ułóż go w dwóch przeciwległych częściach ciasta. Zalej go tężejącą galaretką cytrynową i odstaw do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężeje, usuń folię aluminiową, ułóż winogrona i zalej je galaretką agrestową. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śmietankowo-jogurtowe ciasto bez pieczenia

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
536 kJ
128 kcal
Tłuszcz 9.96 g 6.82 g
Węglowodany 21.00 g 14.38 g
Białko 3.53 g 2.42 g