Flag

Śmietankowe Cherry

ok. 30 - 34 porcji
Średni
40 min
Biszkopt z galaretką wiśniową i owocami oraz z masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
150 mlwody
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
2 łyżkicukru
Przełożenie
1200 gwiśni bez pestek
300 gcukru
2 opak.Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gczekolady białej

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodak jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 x 36 cm.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Poncz

Po upieczeniu biszkopt odstaw do ostygnięcia. Do wody dodaj sok cytryny i cukier. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Z biszkoptu zdejmij papier i przekrój go na dwie części poziomo. Dolną część nasącz przygotowanym ponczem.

4

Przełożenie i dekorowanie

Umyte wiśnie wypestkuj i odważ 1200 g łącznie z sokiem. Przełóż do garnka i gotuj ok. 5 minut dodając cukier, wymieszaj. Po odstawieniu z ognia dosyp galaretki i mieszaj, aż do rozpuszczenia się galaretek. Garnek z wiśniami odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i jeszcze chwilkę miksuj. Na dolną część biszkoptu nałóż masę wiśniową i wyrównaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Następnie nałóż połowę masy śmietanowej, którą równo rozsmaruj. Drugą połowę biszkoptu nasącz ponczem, ułóż na wierzchu ciasta i rozsmaruj resztą masy śmietanowej. Gotowe ciasto obsyp startą białą czekoladą.