Flag

Serowa krajanka

ok. 30 - 32 porcje
Średni
40 min
Ciasto w ciekawej formie z dodatkiem twarogu
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania nadzienia powinny mieć temp. pokojową.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
80 gmasła
560 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
80 gcukru
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
350 mlmleka (letniego)
Nadzienie
400 gtwarogu
5 łyżekcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
Do smarowania
1 szt.jajka
2 łyżkimleka
Inne dodatki
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztop w rondelku a potem przestudź . Do miski przesiej mąkę a następnie wymieszaj ją dokładnie z drożdżami. Dodaj cukier, sól, jajka oraz mleko i całość zagnieć. Pod koniec wlej przestudzone masło i wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i żółtka umieść w misce. Rozgnieć je widelcem na serową masę (można też całość zmiksować mikserem). Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

3

Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko lekko podsypując mąką jeśli będzie się kleić. Następnie ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj kolejno na prostokąt o wym. ok. 10 x 40 cm. Na środku, wzdłuż wyłóż łyżeczką masę serową. Złącz ze sobą dłuższe boki ciasta, tak by powstał rulon. Następnie sklej jego końce i przełóż na blachę do pieczenia łączeniem do dołu. Nożem lekko ponacinaj rulon na 8 równych kawałków. Po przygotowaniu wszystkich porcji ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Po upieczeniu odstaw krajankę do przestudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania nadzienia powinny mieć temp. pokojową.