PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Serowa krajanka

Ciasto w ciekawej formie z dodatkiem twarogu

ok. 30 - 32 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Serowa krajanka

Ciasto:

80 g masła
560 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
80 g cukru
1 szczypta soli
2 szt. jajek
350 ml mleka (letniego)

Nadzienie:

400 g twarogu
5 łyżek cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek

Do smarowania:

1 szt. jajek
2 łyżki mleka

Inne dodatki:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztop w rondelku a potem przestudź . Do miski przesiej mąkę a następnie wymieszaj ją dokładnie z drożdżami. Dodaj cukier, sól, jajka oraz mleko i całość zagnieć. Pod koniec wlej przestudzone masło i wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i żółtka umieść w misce. Rozgnieć je widelcem na serową masę (można też całość zmiksować mikserem). Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

3

Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko lekko podsypując mąką jeśli będzie się kleić. Następnie ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj kolejno na prostokąt o wym. ok. 10 x 40 cm. Na środku, wzdłuż wyłóż łyżeczką masę serową. Złącz ze sobą dłuższe boki ciasta, tak by powstał rulon. Następnie sklej jego końce i przełóż na blachę do pieczenia łączeniem do dołu. Nożem lekko ponacinaj rulon na 8 równych kawałków. Po przygotowaniu wszystkich porcji ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po upieczeniu odstaw krajankę do przestudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Serowa krajanka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 569 kJ
136 kcal
963 kJ
230 kcal
Tłuszcz 3.70 g 6.26 g
Węglowodany 19.82 g 33.59 g
Białko 5.96 g 10.10 g