do przepisu Serowa krajanka
80 g | masła |
560 g | mąki |
1 opak. | Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera |
80 g | cukru |
1 szczypta | soli |
2 szt. | jajek |
350 ml | mleka (letniego) |
400 g | twarogu |
5 łyżek | cukru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
2 szt. | żółtek |
1 szt. | jajek |
2 łyżki | mleka |
1 łyżka | cukru pudru |
Masło roztop w rondelku a potem przestudź . Do miski przesiej mąkę a następnie wymieszaj ją dokładnie z drożdżami. Dodaj cukier, sól, jajka oraz mleko i całość zagnieć. Pod koniec wlej przestudzone masło i wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).
Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i żółtka umieść w misce. Rozgnieć je widelcem na serową masę (można też całość zmiksować mikserem). Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko lekko podsypując mąką jeśli będzie się kleić. Następnie ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj kolejno na prostokąt o wym. ok. 10 x 40 cm. Na środku, wzdłuż wyłóż łyżeczką masę serową. Złącz ze sobą dłuższe boki ciasta, tak by powstał rulon. Następnie sklej jego końce i przełóż na blachę do pieczenia łączeniem do dołu. Nożem lekko ponacinaj rulon na 8 równych kawałków. Po przygotowaniu wszystkich porcji ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 190 °C
Piekarnik elektryczny: 190 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 15 min.
Po upieczeniu odstaw krajankę do przestudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
569kJ 136kcal |
963kJ 230kcal |
Tłuszcz | 3.70g | 6.26g |
Węglowodany | 19.82g | 33.59g |
Białko | 5.96g | 10.10g |