PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Serowa krajanka

Ciasto w ciekawej formie z dodatkiem twarogu

o 30 - 32 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Serowa krajanka

Ciasto:

80 g masła
560 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
80 g cukru
1 szczypta soli
2 szt. jajek
350 ml mleka (letniego)

Nadzienie:

400 g twarogu
5 łyżek cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek

Do smarowania:

1 szt. jajek
2 łyżki mleka

Inne dodatki:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztop w rondelku a potem przestudź . Do miski przesiej mąkę a następnie wymieszaj ją dokładnie z drożdżami. Dodaj cukier, sól, jajka oraz mleko i całość zagnieć. Pod koniec wlej przestudzone masło i wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i żółtka umieść w misce. Rozgnieć je widelcem na serową masę (można też całość zmiksować mikserem). Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

3

Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko lekko podsypując mąką jeśli będzie się kleić. Następnie ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj kolejno na prostokąt o wym. ok. 10 x 40 cm. Na środku, wzdłuż wyłóż łyżeczką masę serową. Złącz ze sobą dłuższe boki ciasta, tak by powstał rulon. Następnie sklej jego końce i przełóż na blachę do pieczenia łączeniem do dołu. Nożem lekko ponacinaj rulon na 8 równych kawałków. Po przygotowaniu wszystkich porcji ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po upieczeniu odstaw krajankę do przestudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Serowa krajanka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 569kJ
136kcal
963kJ
230kcal
Tłuszcz 3.70g 6.26g
Węglowodany 19.82g 33.59g
Białko 5.96g 10.10g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej