PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z wanilią, granatem i bezami

Puszysty sernik z laską wanilii. Nigdy nie opada!

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z wanilią, granatem i bezami

Składniki:

150 g masła
8 szt. jajek
240 g cukru pudru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego

Do dekoracji:

1 szt. owocu granatu
40 g bezy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.

Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Cały czas ucierając, dodaj masło oraz Sernix i ziarenka wanilii. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, stopniowo, wymieszaj z masą serową.

2

Pieczenie

Sernik przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, zmniejszając temp. do 150°C.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony schłodź w lodówce.

3

Dekorowanie

Przed podaniem sernik udekoruj owocami granatu i pokruszonymi bezami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z wanilią, granatem i bezami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1449kJ
346kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 31.30g 18.09g
Białko 21.94g 12.68g