PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z owocami leśnymi

Pyszny i sprawdzony, borówkowo-malinowy sernik

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z owocami leśnymi

Spód:

150 g herbatników petit beurre
1 łyżeczka kakao
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt. jajek

Na wierzch:

125 g borówek amerykańskich
250 g malin
2 łyżki płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

3

Pieczenie

Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 85 - 90 min.

Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386kJ
331kcal
775kJ
185kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g