PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z owocami leśnymi

Pyszny i sprawdzony, borówkowo-malinowy sernik

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z owocami leśnymi

Spód:

150 g herbatników petit beurre
1 łyżeczka kakao
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt. jajek

Na wierzch:

125 g borówek amerykańskich
250 g malin
2 łyżki płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

3

Pieczenie

Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 85 - 90 min.

Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386kJ
331kcal
775kJ
185kcal
Tłuszcz 10.94g 6.11g
Węglowodany 38.19g 21.34g
Białko 21.16g 11.82g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej