PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z musem truskawkowym

Smak letnich truskawek i masy serowej

o 10 - 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z musem truskawkowym

Spód:

70 g biszkoptów

Mus:

500 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Masa serowa:

250 ml śmietanki 30% tł.
150 g cukru pudru
500 g twarogu (mielonego)
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 szt. truskawek
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.

2

Mus

Świeże owoce przebierz, odszypułkuj i umyj (mrożone rozmroź, przebierz i nie odsączaj). Owoce zmiksuj blenderem na mus dodając cukier. Żelatynę-fix deserową wsyp do 50 ml zimnej i 100 ml wrzącej wody i krótko zmiksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przygotowaną żelatynę dodaj do owoców i krótko zmiksuj wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus od razu wylej na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Masa serowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do miski włóż twaróg, dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać ją z twarogiem. Żelatynę-fix deserową przygotuj tak jak pierwszą (wsyp do zimnej i wrzącej wody, krótko zmiksuj). Następnie dodawaj ją stopniowo do twarogu miksując do połączenia składników. Całość wylej na warstwę musu i ponownie wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.

4

Dekorowanie

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj cząstkami truskawek oraz listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z musem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1181kJ
282kcal
645kJ
154kcal
Tłuszcz 9.32g 5.09g
Węglowodany 41.57g 22.71g
Białko 15.34g 8.38g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt