PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Delikatny sernik z dodatkiem białej czekolady i wiśni

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Spód:

180 g herbatników
120 g masła
1 łyżka kakao

Masa serowa:

200 g czekolady białej
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
150 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 160˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki zmiksuj. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Na wierzch sernika rozłóż wiśnie (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku).

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z białą czekoladą i wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1817 kJ
434 kcal
1001 kJ
239 kcal
Tłuszcz 19.43 g 10.68 g
Węglowodany 42.34 g 23.27 g
Białko 22.54 g 12.38 g