PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z amaretto z ciemnym kakao

Dwuwartswowy sernik z kakao i kruchym spodem

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z amaretto z ciemnym kakao

Spód:

110 g ciasteczek Amaretti
40 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
4 szt. jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 ml amaretto
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

5 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
10 szt. ciasteczek Amaretti

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka amaretto pokrusz w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. W misie miksera umieść twaróg, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj amaretto. Następnie podziel masę na połowę. Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Masę kakaową wyłóż na ciasteczkowy spód i podpiecz. Pozostałą część masy serowej schowaj do lodówki.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 30 min.

3

Pieczenie

Podpieczoną, czekoladową masę wyciągnij z piekarnika i za pomocą łyżki wyłóż pozostałą masę serową. Wstaw ciasto do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 60 min.

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Posyp górę sernika kakao i udekoruj kilkoma ciasteczkami amaretto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z amaretto z ciemnym kakao

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1315kJ
314kcal
783kJ
187kcal
Tłuszcz 7.59g 4.52g
Węglowodany 32.97g 19.62g
Białko 24.59g 14.64g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej