PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z amaretto z ciemnym kakao

Dwuwartswowy sernik z kakao i kruchym spodem

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z amaretto z ciemnym kakao

Spód:

110 g ciasteczek Amaretti
40 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
4 szt. jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 ml amaretto
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

5 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
10 szt. ciasteczek Amaretti

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka amaretto pokrusz w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. W misie miksera umieść twaróg, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj amaretto. Następnie podziel masę na połowę. Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Masę kakaową wyłóż na ciasteczkowy spód i podpiecz. Pozostałą część masy serowej schowaj do lodówki.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 30 min.

3

Pieczenie

Podpieczoną, czekoladową masę wyciągnij z piekarnika i za pomocą łyżki wyłóż pozostałą masę serową. Wstaw ciasto do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 60 min.

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Posyp górę sernika kakao i udekoruj kilkoma ciasteczkami amaretto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z amaretto z ciemnym kakao

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1315 kJ
314 kcal
783 kJ
187 kcal
Tłuszcz 7.59 g 4.52 g
Węglowodany 32.97 g 19.62 g
Białko 24.59 g 14.64 g