Flag

Sernik wiosenny

16 porcji
Trudny
60 min
Sernik w subtelnej, pistacjowej odsłonie z lukrem i perełkami błyszczącymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gciastek zbożowych
100 gmasła
1000 gtwarogu mielonego (o temp. pokojowej)
1,5 szkl.cukru
1 szt.cytryny (skórka otarta z 1 cytryny oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 szt.pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 opak.Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
4 szt.jajek
2 szt.żółtek
0,5 szkl.śmietany 18% tł.
2 łyżkimąki
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
20 gorzechów pistacjowych
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 23 cm i szczelnie owiń folią aluminiową. Najpierw owiń dno formy, a następnie ją zamknij i owiń całą formę od zewnętrznej strony, aż do samej góry.

2

Spód

Pokrusz ciastka zbożowe na niewielkie kawałki i dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Masą z ciasteczek wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na ok. 1/2 h.

3

Sernik

Twaróg, cukier i skórkę otartą z cytryny i pomarańczy ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz aromat waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, dodawaj do serowej masy po jednym jajku, a potem kolejnie żółtka. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj mąkę z budyniem waniliowym, całość dodaj do masy serowej i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem wyjmij z lodówki. Przełóż do niej gotową masę serową.

4

Pieczenie

Tortownicę wstaw do dużego naczynia żaroodpornego lub postaw na dużej blasze do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlej gorącą wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Sernik przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do podgrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy woda się nie wygotowała, jeśli tak, trzeba ją uzupełnić. Po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, zostaw jeszcze na 10 - 15 minut bez folii. Sernik wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto wyjmij z tortownicy, polej zielonym lukrem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i udekoruj orzechami pistacjowymi i kolorowymi perełkami.