PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik wiosenny

Sernik w subtelnej, pistacjowej odsłonie z lukrem i perełkami błyszczącymi

16 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik wiosenny

Ciasto:

300 g ciastek zbożowych
100 g masła
1000 g twarogu mielonego (o temp. pokojowej)
1,5 szkl. cukru
1 szt. cytryny (skórka otarta z 1 cytryny oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 szt. pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 opak. Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
4 szt. jajek
2 szt. żółtek
0,5 szkl. kwaśnej śmietany 18% tł.
2 łyżki mąki
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
20 g orzechów pistacjowych
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 23 cm i szczelnie owiń folią aluminiową. Najpierw owiń dno formy, a następnie ją zamknij i owiń całą formę od zewnętrznej strony, aż do samej góry.

2

Spód

Pokrusz ciastka zbożowe na niewielkie kawałki i dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Masą z ciasteczek wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na ok. 1/2 h.

3

Sernik

Twaróg, cukier i skórkę otartą z cytryny i pomarańczy ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz aromat waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, dodawaj do serowej masy po jednym jajku, a potem kolejnie żółtka. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj mąkę z budyniem waniliowym, całość dodaj do masy serowej i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem wyjmij z lodówki. Przełóż do niej gotową masę serową.

4

Pieczenie

Tortownicę wstawić do dużego naczynia żaroodpornego lub postaw na dużej blasze do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlej gorącą wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Sernik przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do podgrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy woda się nie wygotowała, jeśli tak, trzeba ją uzupełnić. Po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, zostaw jeszcze na 10 - 15 minut bez folii. Sernik wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 50 min.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto wyjmij z tortownicy, polej zielonym lukrem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i udekoruj orzechami pistacjowymi i kolorowymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik wiosenny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683kJ
402kcal
959kJ
229kcal
Tłuszcz 15.60g 8.91g
Węglowodany 48.37g 27.64g
Białko 16.67g 9.53g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej