PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik wiedeński

Znakomity przepis na sernik wiedeński. Kremowy i pyszny. Zawsze się udaje!

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik wiedeński

Składniki:

150 g masła
8 szt. jajek
240 g cukru pudru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem.

Piekarnik podgrzej do 170°C.

Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodaj roztopione masło oraz Sernix i aromat. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, łyżka po łyżce, wmieszaj z masą serową.

Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik wiedeński

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382 kJ
330 kcal
858 kJ
205 kcal
Tłuszcz 14.76 g 9.17 g
Węglowodany 27.56 g 17.12 g
Białko 21.59 g 13.41 g