PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

Połączenie marchewkowego ciasta i masy serowej ze skórką pomarańczową z Włoch

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

Ciasto:

125 g mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt. jajek
70 g cukru
50 ml oleju
100 g marchwi startej na średnich oczkach
40 g orzechów włoskich (pokrojonych)

Masa serowa:

5 szt. jajek
250 g cukru
1 opak. Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
60 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

200 ml kwaśnej śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru (przesianego)

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich (pokrojonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.

Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj.

W drugiej misce ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj stopniowo cukier i dalej ubijaj, aż masa uzyska gładką konsystencję. Cienkim strumieniem dolej do masy olej. Następnie dodaj startą marchewką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodaj zawartość miski z suchymi składnikami, a następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie ciasta

Ciasto wyłóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sposób przygotowania masy serowej

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową. Ciągle ucierając, dodawaj na przemian twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita.

4

Pieczenie

Przelej masę sernikową na ostudzony spód marchewkowy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

5

Sposób przygotowania polewy

Śmietanę i przesiany cukier puder delikatnie zmiksuj do połączenia się składników. Masę przelej na wystudzony sernik.

6

Dekorowanie

Polewę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1888kJ
451kcal
917kJ
219kcal
Tłuszcz 19.69g 9.56g
Węglowodany 44.92g 21.80g
Białko 24.44g 11.86g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!