PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

Połączenie marchewkowego ciasta i masy serowej ze skórką pomarańczową z Włoch

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

Ciasto:

125 g mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt. jajek
70 g cukru
50 ml oleju
100 g marchwi startej na średnich oczkach
40 g orzechów włoskich (pokrojonych)

Masa serowa:

5 szt. jajek
250 g cukru
1 opak. Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
60 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

200 ml kwaśnej śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru (przesianego)

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich (pokrojonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.

Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj.

W drugiej misce ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj stopniowo cukier i dalej ubijaj, aż masa uzyska gładką konsystencję. Cienkim strumieniem dolej do masy olej. Następnie dodaj startą marchewką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodaj zawartość miski z suchymi składnikami, a następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie ciasta

Ciasto wyłóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sposób przygotowania masy serowej

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową. Ciągle ucierając, dodawaj na przemian twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita.

4

Pieczenie

Przelej masę sernikową na ostudzony spód marchewkowy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

5

Sposób przygotowania polewy

Śmietanę i przesiany cukier puder delikatnie zmiksuj do połączenia się składników. Masę przelej na wystudzony sernik.

6

Dekorowanie

Polewę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1888 kJ
451 kcal
917 kJ
219 kcal
Tłuszcz 19.69 g 9.56 g
Węglowodany 44.92 g 21.80 g
Białko 24.44 g 11.86 g