Flag

Sernik na zimno z krystaliczną niespodzianką

16 porcji
Średni
40 min
Sernik na zimno z galaretką krystaliczną w środku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Galaretka
800 mlwody
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
8 szt.truskawek
Masa sernikowa
65 - 70 gbiszkoptów
300 mlwody
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
800 gserka homogenizowanego waniliowego
15 szt.truskawek (świeżych)

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotuj kilka godzin wcześniej. Dno formy o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą. Zagotuj wodę i odmierz 800 ml. Zawartość 2 torebek z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie na ok. 30 minut do lekkiego zgęstnienia.8 truskawek umyj, usuń szypułki i przekrój wzdłuż na pół. Przekrojone truskawki dokładnie osusz na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Połowę galaretki przelej do formy. Ułóż 16 połówek truskawek, tak żeby po przekrojeniu ciasta na każdą porcję przypadała 1 połówka truskawki. Wstaw do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę przelej do formy i pozostaw do całkowitego stężenia.

2

Masa sernikowa

Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż biszkopty. Pozostałe truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Serki zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Odstaw na 5 minut do lodówki. Około 1/3 masy wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Galaretkę wyjmij z formy (gorącym nożem wytnij wzdłuż obręczy, z dna delikatnie usuń folię), ułóż na środku masy sernikowej. Całość przykryj pozostałą częścią masy, dokładnie wypełniając po bokach i wyrównaj wierzch. Górę udekoruj plasterkami truskawek. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 2 h.