PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z krystaliczną niespodzianką

Sernik na zimno z galaretką krystaliczną w środku

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z krystaliczną niespodzianką

Galaretka:

800 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
8 szt. truskawek

Masa sernikowa:

65 - 70 g biszkoptów
300 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
800 g serka homogenizowanego waniliowego
15 szt. truskawek (świeżych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotuj kilka godzin wcześniej. Dno formy o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą. Zagotuj wodę i odmierz 800 ml. Zawartość 2 torebek z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie na ok. 30 minut do lekkiego zgęstnienia.8 truskawek umyj, usuń szypułki i przekrój wzdłuż na pół. Przekrojone truskawki dokładnie osusz na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Połowę galaretki przelej do formy. Ułóż 16 połówek truskawek, tak żeby po przekrojeniu ciasta na każdą porcję przypadała 1 połówka truskawki. Wstaw do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę przelej do formy i pozostaw do całkowitego stężenia.

2

Masa sernikowa

Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż biszkopty. Pozostałe truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Serki zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Odstaw na 5 minut do lodówki. Około 1/3 masy wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Galaretkę wyjmij z formy (gorącym nożem wytnij wzdłuż obręczy, z dna delikatnie usuń folię), ułóż na środku masy sernikowej. Całość przykryj pozostałą częścią masy, dokładnie wypełniając po bokach i wyrównaj wierzch. Górę udekoruj plasterkami truskawek. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z krystaliczną niespodzianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 720kJ
172kcal
481kJ
115kcal
Tłuszcz 2.64g 1.77g
Węglowodany 26.13g 17.54g
Białko 11.58g 7.77g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt